Política

El PSOE prepara la candidatura de Rubalcaba pel 2012

Els socialistes tenen molt assumit que Zapatero conclourà les reformes i se'n anirà

El relleu es pot produir a la tardor

La direcció socialista prepara el terreny a Alfredo Pérez Rubalcaba donant per fet que José Luis Rodríguez Zapatero, un cop tingui molt avançat el procés de reformes que està impulsant, anunciarà que es retira i que cedeix el relleu com a cap de cartell a les generals del 2012 al seu vicepresident primer. L'horitzó de l'adéu del president espanyol el situen a l'estiu i la formalització de la candidatura es faria a la tardor, amb la convocatòria d'un congrés del PSOE.

A hores d'ara, ningú no aposta per la possibilitat d'unes primàries, ja que els sectors més reticents a Rubalcaba no tenen prou avançada una alternativa per plantar cara al vicepresident. Fonts socialistes consultades afirmen que Zapatero vol liderar sense interferències i, alhora, assumir en primera persona el desgast de les reformes que està impulsant i per això necessita aparcar el màxim temps possible el debat successori. A més, treure ara a Rubalcaba suposaria sotmetre'l a un setge encara més dur dels populars.

Punt de mira del PP

Perquè al partit de Rajoy no se-li escapen els darrers moviments del PSOE i no amaga que Rubalcaba és un objectiu prioritari en la seva tasca d'oposició.

Mentrestant, els socialistes busquen fórmules perquè quan arribi el moment s'impulsi la candidatura de Rubalcaba de la manera menys traumàtica. Fons governamentals i del partit donen per fet que Zapatero està massa “cremat” i que Rubalcaba és un bon candidat per esmorteir una derrota a les generals que gairebé tots els dirigents donen per segura. La intenció, doncs, és intentar perdre per la mínima i evitar un desgavell intern com el que es va produir el 2000 amb Joaquín Almunia.

Dins d'aquest pla que està gestant el nucli dur de Zapatero, s'inclou la possibilitat d'un segon relleu tranquil una vegada si és que finalment han de tornar a l'oposició. I en aquest escenari, tot i que estaria molt més obert que la successió de Zapatero, hi ha qui considera que la ministra de Defensa, Carme Chacón, seria una candidata idònia pel 2016.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.