Política

SABADELL

L'assemblea veïnal de la Creu acaba amb l'entrada de la policia

El PSC acusa la presidenta de trucar els Mossos per fer-ne fora un soci militant

La regidora de districte, que ni n'és sòcia ni hi estava convidada, va recórrer a la Policia Municipal per intentar-hi entrar

L'assemblea anual ordinària que l'associació de veïns de la Creu de Barberà feia dissabte al centre cívic del barri va acabar com el rosari de l'aurora. Hi discutien l'estat de comptes i el balanç a l'actuació de la junta sortint, presidida per Anna López –una dels independents de la pròxima llista electoral d'ICV–. Però la irrupció de Roberto Abril, un altre soci de l'entitat que també forma part de l'executiva local del PSC, va bloquejar el transcurs de la reunió, ajornada fins d'aquí a tres setmanes.

Abril admetia ahir que havia acusat la junta de “malgastar” diners per comprar un equip informàtic que l'Ajuntament –quan arribin els fons del pla de barris– els hauria instal·lat de franc, i “no permetre que parlessin malament de la regidora de districte, Montserrat Capdevila, ni de l'alcalde”. Anna López, però, replicava que Abril “no deixava parlar ni continuar l'ordre del dia i va acabar cridant”, fins que l'assemblea va acordar fer-lo fora de la sala: “Com que no se n'anava, vam trucar els Mossos d'Esquadra”.

Mentre arribaven els Mossos, Abril va explicar la situació a Capdevila, que més tard es va presentar al centre cívic amb la Policia Municipal i el tinent d'alcalde Joan Manau. Els Mossos es van inhibir d'expulsar Abril, en ser soci de ple dret, però els agents municipals van defensar que Capdevila tenia dret d'estar a l'equipament i a la sala, tot i no ser-ne membre ni haver-hi estat convidada. Amb aquesta situació, els presents van optar per dissoldre l'assemblea.
La junta de l'AV de la Creu medita ara donar de baixa Abril com a soci. López defensa que altres persones properes al PSC, i fins i tot militants, han treballat colze a colze durant anys per l'entitat sense cap problema. Però, a banda de criticar l'actitud d'Abril, lamentava ahir que tornar a convocar l'assemblea els “costarà uns 500 euros”, perquè han d'imprimir 1.500 còpies noves amb el nou ordre del dia i remetre-les a tots els associats.

S'escalfa la precampanya
L'episodi ha fet pujar la temperatura de la precampanya del 22-M entre els partits sabadellencs. El PSC va convocar ahir una roda de premsa per donar la seva versió de l'incident i canalitzar-lo contra ICV-EUiA. Abril va dir que la gent se'n va anar a casa “per no ser coresponsables d'una assemblea irregular” i va acusar López d'haver posat l'entitat al servei de la portaveu dels ecosocialistes, Carme Garcia, a la qual també va acusar de redactar la nota de premsa de l'associació veïnal. El PSC va atribuir la presència dels policies locals a la necessitat de garantir la seguretat en un equipament municipal.
El malestar dels socialistes amb la junta de l'entitat ha anat creixent en els últims mesos des que els han deixat de convocar a reunions i actes veïnals, com ara unes migas solidàries al gener a les quals s'hi va acabar presentant l'alcalde, “ignorat per la mateixa presidenta” en arribar a l'àpat, segons Capdevila va criticar en una carta adreçada als veïns del districte sisè.
Per la seva part, ICV-EUiA va instar Capdevila a demanar disculpes per “l'abús de poder” i la “coacció” d'intentar irrompre amb la Policia Municipal per “condicionar el desenvolupament normal i democràtic d'una assemblea de veïns”. El president local d'ICV, Aureli Calvo, també va denunciar que López ha patit una “pressió especialment contundent des del moment que va decidir participar al procés de primàries d'ICV”, i amenacen d'exigir la dimissió de Capdevila i Manau si no rectifiquen públicament.
Per últim, CiU i Entesa per Sabadell també han preguntat a l'alcalde, Manuel Bustos, per l'incident. L'Entesa hi va afegir que els fets “posen de manifest el nerviosisme del PSC per la pèrdua de control de les entitats a les portes de les eleccions mupals.”

Un “infiltrat” en un acte de CiU i polèmica a Ca n'Oriac

La proximitat de la campanya municipal s'ha deixat notar en altres episodis recents relacionats amb el moviment veïnal. A principis de febrer, els regidors de CiU van convocar una reunió al barri de la Concòrdia per escoltar les demandes dels veïns, i al cap de pocs minuts es van trobar amb l'entrada d'un alt càrrec del govern socialista que, tot i que resideix fora de la ciutat, va dir que hi assistia “a títol personal” tot defensant les actuacions municipals fetes en els últims anys. Al final, però, entre els regidors convergents i alguns assistents el van convèncer que marxés.

Tampoc van estar exemptes de tensió les darreres assemblees de la poderosa agrupació veïnal de Ca n'Oriac, en què s'havia de triar la nova junta. Hi van assistir, com a socis, nombrosos regidors i dirigents del PSC. L'ajustada votació final per a la nova junta, que va deixar-ne fora la candidatura crítica de Juan Quirós, ha estat impugnada judicialment per la federació veïnal (FAV) perquè hi van votar persones que no hi eren presents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.