Política

Tots, menys CiU, tenen problemes per fer llistes

El PSC, ERC, el PP i ICV-EUiA xoquen amb el desencís de la gent, que no accepta o es fa pregar més, a l'hora de formar part d'una candidatura en les eleccions municipals del 22 de maig vinent

El desencís per la política ha arribat al petit món dels municipis. Tret de CiU, que porta un ritme de tancament de llistes millor que el 2003 i el 2007, la resta de partits majoritaris –PSC, ERC, el PP i ICV-EUiA– tenen problemes per fer i completar candidatures als municipis, a mesura que baixa el nombre d'habitants.

Cada cop hi ha menys ciutadans disposats a presentar-se. La majoria de partits coincideixen a observar que la crisi fa tirar enrere molta gent per dues causes. Per un costat, els ciutadans prefereixen dedicar l'esforç a la seva vida domèstica, que no pas a la del conjunt de la societat. Per l'altra, la situació econòmica dels ajuntaments no és pas la millor per entrar i tirar projectes endavant. Els que vulguin fer coses es poden trobar que la primera decisió a prendre pot ser els acomiadaments de personal laboral i haver de tancar equipaments que no es poden mantenir.

Eudald Casadesús, president de CDC a les comarques gironines, observa que a CiU s'han acabat els anys difícils de les dues anteriors municipals: “Estem igual o millor que fa quatre anys. L'efecte govern hi ajuda”, admet Casadesús. El màxim responsable de Convergència fa notar que CiU no s'ha presentat mai sota cap marca blanca, com han fet la resta de formacions amb PM, els socialistes; AM, Esquerra, i EPM, Iniciativa.

Cansament i crisi

Narcís Casassa, responsable de política municipal del PSC, percep cansament i desànim per la política i ressalta que la gent vol centrar els esforços en temps de crisi a la vida personal i privada. Assegura que la llista s'acaba fent després de molt d'esforç, però admet que alguns ciutadans se senten més còmodes en llistes independents.

Josep Carrapiço, president regional d'ERC, assegura que acostuma a costar fer llistes a mesura que baixes a municipis amb menys població. “Als pobles petits no es tanquen fins l'últim dia.”

Joan Boada, president d'Iniciativa a les comarques gironines, atribueix les dificultats a la crisi i al “caciquisme”: “Torna a refer-se el clientelisme i el caciquisme convergent a la zona interior.” Boada denuncia pressions a candidats d'ICV-EUiA, però es nega a donar noms, “de moment”.

Concepció Veray, del PP, reconeix que els populars han tingut dificultats sempre per fer llistes: “Treballem molt, tenim un equip per fer llistes i volem aprofitar l'embranzida de les eleccions al Parlament. Fins i tot tenim menys problemes que el 2007”.

Santi Niell, de Solidaritat, alerta que no té aquests problemes, perquè la dinàmica dels partits convencionals és fer com més llistes millor. “SI només fa llistes on hi ha gent que la vol fer. No anem a fer llistes en llocs difícils”. Carles Bonaventura, de Rcat, es manifesta en termes semblants, però matisa que ells es presenten sempre en coalició.

Llistes fantasma

Després de reconèixer que en altres eleccions han fet llistes fantasma, Veray assegura que en les candidatures del 22 de maig el “cap de llista serà del poble o tindrà una relació estreta amb el poble”. En canvi, el PSC no va descartar ni confirmar la confecció de llistes fantasmes, formada per candidats sense cap vinculació amb el municipi, com ja va fer el 2003 i el 2007. Aquestes llistes són importants per captar vots amb vista a les diputacions i als consells comarcals. I, sobretot, a vantar-se d'haver presentat més llistes que els rivals.

Josep Carrapiço assevera que no faran cap llista fantasma: “Farem el màxim de qualitat i no de quantitat. Si no ho veiem clar, no farem llista. El ridícul no el volem fer. No farem llistes de qualsevol manera”. Boada assegura que ICV-EUiA mai no ha fet llistes fantasma ni en farà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.