Política

Barcelona Decideix es trasllada als Estats Units

Nova York decideix

Barcelona Decideix organitza a Nova York, la capital financera dels Estats Units, una jornada de vot anticipat per al referèndum sobre la independència

Els responsables de la jornada destaquen la “internacionalització que ha assolit el conflicte català”

“He vingut a votar perquè Espanya ens reprimeix”. La Mariona fa dotze anys que viu a Nova York, però no oblida el seu país d'origen i l'enorme distància que la separa de Catalunya no ha refredat ni les seves ambicions ni les seves aspiracions. Ella, com una trentena més de barcelonins, va participar ahir en la jornada de vot anticipat per al referèndum sobre la independència que la plataforma Barcelona Decideix va traslladar fins a Nova York, amb l'objectiu d'internacionalitzar la consulta i permetre, alhora, que els catalans que resideixen a l'estranger puguin fer sentir la seva veu.

“Hem aconseguit internacionalitzar el conflicte català”, va afirmar ahir Anna Arqué, cap de relacions internacionals de Barcelona Decideix, en referència a l'interès que ha despertat entre els mitjans internacionals el procés que va néixer i créixer amb la votació a Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009. “Avui la independència ja no és un fet marginal; parlar d'independència és parlar de democràcia, de victòria”, va afegir-hi Arqué, que va voler destacar el valor d'un procés que va descriure com “una revolució pacífica al cor d'Europa en ple segle XXI”.

“Sóc aquí perquè vull defensar Catalunya des de Nova York”, explica el Carles, un advocat que va deixar Barcelona fa poc més d'onze anys. L'Elisenda Paluzie, responsable, com Arqué, de les relacions internacionals de la plataforma que organitza el referèndum, va remarcar que “tancar el procés a la capital catalana és un símbol” i, com a resposta a l'escepticisme que pot generar una consulta sense valor legal –però sí simbòlic–, va recordar que l'article 1 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides “reconeix el dret a l'autodeterminació”.

El 9 d'octubre passat els ciutadans dels Països Catalans residents als Estats Units van organitzar una consulta sobre la independència, que es va saldar amb un 95,6% de vots a favor del sí.

L'acte d'ahir va tenir lloc a la Liederkranz Foundation, una institució situada al cor de Manhattan –a tocar de Central Park–, i va tenir el suport del Catalan Institute of America i la presència, entre els assistents, de la Marina Llansana. Els vots recollits ahir a Nova York s'enviaran a Barcelona, on es computaran conjuntament amb els vots emesos durant el 10 d'abril que ve, dia oficial de la jornada.

D'altra banda, Barcelona Decideix continua donant facilitats als ciutadans per tal que puguin exercir el vot anticipat. Ahir va ser el torn de l'Eixample Decideix! i de Gràcia Vot Anticipat, que van instal·lar diverses taules a diferents punts dels dos districtes. En el cas de l'Eixample, es van comptabilitzar fins a 34 punts de votació. Pel que fa a la jornada d'avui, aquest matí es podrà exercir el vot a la plaça Lesseps, a Viaducte de Vallcarca i al parc de la Creueta del Col. Les taules estaran disponibles entre les deu del matí i les dues del migdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.