Política

La consulta afluixa a Nou Barris i no arriba al 12%

La jornada de vot anticipat va mobilitzar ahir 13.495 veïns. Els organitzadors parlen d'“èxit” per la realitat abstencionista del districte

Barcelona Decideix i ERC denuncien les dificultats “que els han posat”

La tercera jornada de vot anticipat de la consulta popular sobre la independència a Barcelona, prevista pel 10 d'abril, va rebre ahir un seriós avis. Si al desembre la convocatòria va arribar al 20,2% al districte de la Barceloneta i al febrer s'havia situat en el 33,75% a la Vila de Gràcia, la convocatòria ahir a Nou Barris només es va apropar a l'11,27% d'un cens electoral que se situa en prop de 120.000 persones, sense comptar ni immigrats ni joves de més de 16 anys del districte. Els organitzadors de la consulta, abans fins i tot que es donés la dada de participació de la una del migdia, que va ser del 5,95%, ja alertaven de la poca participació que s'esperaven: “Nou Barris és el barri amb més abstenció electoral, el més gran i més complicat. Difícilment aconseguirem ni el 20% però afrontem els reptes”, deia Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix.

Al vespre, tancades ja les urnes, deien que, malgrat la baixa participació, havia estat un “èxit” tenint en compte on es feia la consulta: un districte històricament molt abstencionista. “És una mostra més que no hi ha rebuig a la consulta, que no hi ha cap barri al·lèrgic ni a les urnes ni a la llibertat”, deia Bosch i relativitzava les xifres: “La consulta de la Diagonal va tenir una participació de només un 6'3% al districte”.

La jornada va tenir la presència d'Antoni Vives, regidor de Barcelona de CDC; del portaveu del grup municipal d'ERC i alcaldable d'ERC, Rcat i DC, Jordi Portabella, que va denunciar el govern local per “haver dificultat al màxim la col·locació de paradetes”; del pare Manel, molt apreciat a Nou Barris per la seva tasca assistencial o dels expresidents del Parlament Heribert Barrera i Joan Rigol, que van voler donar el seu suport a la convocatòria.

El portaveu de Barcelona Decideix, l'escriptor Alfred Bosch, va assenyalar que, “malgrat els intents del govern de Barcelona per prohibir i coartar la nostra capacitat d'expressió –feia referència a la retirada de més de 400 banderoles de la consulta d'ahir–, contra la qual hem recorregut als tribunals, no ens podran parar”.

Tal com es va fer a la Barceloneta o a la Vila de Gràcia, ahir no es van escrutar els vots, només es va donar el percentatge de participació. Els sobres de vot anticipat seran ara custodiats per l'organització i seran oberts a l'abril, en el moment que finalitzi la consulta.

LA XIFRA

13.495
són els ciutadans
que van votar ahir en algunes de les 61 taules que es van repartir pel districte

“<Y aquí que estáis haciendo>”

Una voluntària de l'equip de Barcelona Decideix que ahir es va mobilitzar per donar suport a la taula de votació de la plaça Major de Nou Barris es va haver d'esforçar de valent. Va passar força estona explicant a un avi, que li havia preguntat què feien, el motiu de la consulta i per què Catalunya té dret a l'autodeterminació.

Tota la conversa va ser en castellà. La voluntària era conscient del barri on era: una zona amb unes xifres de participació electoral molt baixes, una població amb xifres altes d'immigració, una xarxa d'entitats menys activa que en altres zones de la ciutat i una presencia del català limitada al carrer. La voluntària s'hi va esforçar però l'avi va marxar sense votar, tot i que va agrair la conversa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.