Política

Vides paral·leles a Paterna i Torrent

Les dues localitats van passar a mans del PP en 2007 després de dècades d'hegemonia socialista

Torrent i Paterna comparteixen un denominador comú: haver estat la gran sorpresa de les eleccions municipals del 2007. Tots dos municipis conservaven des de feia anys el color del socialisme fins que Lorenzo Agustí, a Paterna, i Mª José Català, a Torrent, tots dos del PP, van aconseguir desbancar el PSPV-PSOE.

A Paterna, el PP va obtindre el 53,43% dels vots emesos i 15 regidors al consistori, mentre que a Torrent es girava la truita amb un moviment copernicà i el PP en va obtindre 13 de 25. Aquests resultats han marcat la vida política de les dues localitats i també la correlació de forces a la comarca considerada fins aleshores, com el cinturó roig.

Els analistes consideren que els impostos municipals i l'arrogància amb què el PSPV-PSOE va governar durant la darrera legislatura són algunes de les raons que el van fer caure en les dues localitat. Els imposts van fer bascular la balança de la correlació de forces, després que el PP concentrara les seues crítiques en aquest sentit.

A Torrent, a més, hi va haver una rebel·lió contra els socialistes en les capes pròximes a l'Església a causa de la desafecció que aquesta tenia amb l'últim alcalde, Josep Bresó, en contrast amb la complaença amb què van tractar el seu antecessor, el també socialista Jesús Ros.

A Paterna Agustí va substituir Francesc Borruey, que va morir en 2009, als 64 anys.

Els quatre anys dels primers muníceps de Torrent i Paterna han concentrat l'atenció dels mitjans per diverses circumstàncies. Tots dos van anunciar importants canvis que despertaren grans expectatives però, si en alguna cosa han destacat, ha sigut en la recuperació del folklorisme i el regionalisme més estantís. De fet, Agustí va tractar de recuperar els bous al carrer, una festa sense tradició a Paterna. L'alcalde va convocar fins i tot un referèndum, que va perdre.

D'altra banda, tots dos alcaldes han posat en marxa una política per subjugar les organitzacions progressistes, fins fer-les emmudir absolutament.

Pel que fa al seu discurs, Agustí s'ha reivindicat com a profeta de la crisi en temps en què ningú no en parlava. Català, per la seua banda, ha explotat fins a la sacietat el fet de ser una jove de 28 anys. Tots dos s'han caracteritzat per la proximitat en el tracte i per l'amabilitat en la distància curta.

El denominador comú de l'acció de govern ha sigut el “guirigall econòmic”, segons han denunciat les seues respectives oposicions, tot i que hi ha diferències significatives entre Paterna i Torrent. Mentre Agustí procura tancar pressupostos i donar comptes, Català ha vist com el PSPV i el Bloc van demanar la fiscalització de l'Ajuntament al síndic de comptes.

En clau de Partit

Es podria dir que l'únic punt de discrepància existent entre l'alcaldessa de Torrent i l'alcalde de Paterna té lectura en la política interna. La proximitat de Mª José Català al sector del vicepresident, Juan Cotino, segurament per afinitat de doctrina, constrasta amb la posició de Lorenzo Agustí, que ha elegit des del primer moment Esteban González Pons com a referent. Això ha fet que la presència institucional del Consell en una població i a l'altra s'haja presentat amb intensitat diversa.

A Agustí, els assumptes orgànics sembla que li interessen menys. Segurament el seu objectiu polític va més enllà de l'alcaldia de Paterna, mentre que Català està de tornada d'un escó al Congrés de Diputats que deixà (segons ha explicat) per dedicar-se més a l'alcaldia.

La pròxima legislatura

Els indicadors més fiables apunten que el PP de Torrent passarà de 13 a 15 regidors, que el PSPV baixarà a 8 i que Compromís pujarà a 2 . UpiD, la formació de Rosa Díez, té difícil aconseguir-hi representació, tot i la seua destacable implantació. Si aquesta formació aconsegueix entrar-hi, ho farà a costa dels socialistes A l'alcaldessa no li passa factura cap problema econòmic, ni d'infraestructura o d'acció política.

A Paterna pareix que el PP també pujarà almenys dos regidors, el PSPV es quedarà amb 6 i Compromís es mantindrà amb 2. A Agustí no l'afecta en res la decisió d'Ikea, ni els gestos a favor d'Acció Cultural del País Valencià o d'organitzacions de la memòria històrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.