Política

Un diputat del PP català utilitza el dialecte valencià al Parlament per parlar de TV3

Enric Millo, tot i afirmar la unitat del català, ha dit que als valencians “no se'ls pot imposar que la llengua que parlen no és el valencià”

López Tena (SI) qualifica de “paròdia dialectal” la intervenció

El portaveu parlamentari del PP de Catalunya, Enric Millo, ha utilitzat avui el dialecte valencià a la comissió d'assumptes institucionals del Parlament, en discutir sobre les emissions de TV3 a la Comunitat Valenciana, si bé ha deixat clar que és “la mateixa llengua” que el català.

En iniciar el seu torn de rèplica en la compareixença del portaveu del Govern, Francesc Homs, Millo ha demanat permís a la presidenta de la comissió, la socialista Marina Geli, per usar la variant lingüística valenciana, en un gest que ha causat sorpresa entre els altres diputats presents a la sessió.

“Vull utilitzar la llengua valenciana com a llengua d'ús en la meva intervenció, perquè considerem que és la mateixa llengua que el català”, ha dit Millo, nascut a Catalunya però amb “sang valenciana”, ja que els seus pares són originaris d'aquesta terra.

Millo ha reclamat “una miqueta més d'humilitat i de modèstia”, perquè “el principal problema d'alguns catalans és que es creuen superiors a la resta del món”, i ha dit que als valencians “no se'ls pot imposar que la llengua que parlen no és el valencià”.

Geli, com a presidenta de la comissió d'assumptes institucionals, no ha posat cap impediment a Millo perquè s'expressés en la variant valenciana: “Vostè s'ha expressat en les llengües oficials a Catalunya, per tant no tenim cap inconvenient, només faltaria, al contrari”.

Una mica molest pel fet que el gest de Millo es pogués interpretar com una negació de la unitat lingüística entre català i valencià, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, també fill de valenciana, ha recalcat: “No fa falta ara que jo usi l'accent valencià que té la meva mare quan parla en català, perquè és la mateixa llengua”.

A continuació ha intervingut el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Alfons López Tena, d'origen valencià, que ha deplorat la “paròdia” dialectal utilitzada per Millo, al qual ha enumerat tots els errors gramaticals i de vocabulari en els quals ha incorregut en la seva breu intervenció en valencià.

“Dir-nos valencians és la nostra manera de ser catalans”, ha sentenciat López Tena.

El portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha posat la punta a aquest episodi, felicitant Millo perquè “amb la seva intervenció ha demostrat que el català i el valencià és una mateixa llengua, més enllà de les denominacions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.