Política

Esquerra defensa el seu feu a la comarca

alella. Andreu Francisco mirarà d'aconseguir l'alcaldia per tercera vegada, però caldrà veure fins a quin punt li pot afectar el fet de prescindir de La Garnatxa, els seus socis de govern fins ara

Com si d'aquell poble d'irreductibles gals es tractés, Andreu Francisco intentarà, el pròxim 22 de maig, conservar per a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) l'única alcaldia que té al Maresme. Si el 2003 va trencar el domini de CiU amb una victòria per menys de 60 vots, el 2007 va aconseguir una victòria molt més còmoda i gairebé va doblar en vots els convergents. Ara però, caldrà veure fins a quin punt li pot passar factura el fet d'haver trencat l'aliança amb el col·lectiu La Garnatxa.

El 2003 ERC i La Garnatxa van assumir el poder (amb l'ajut del regidor del PSC) en mobilitzar l'electorat per aturar la reconversió de la vall de Rials. En dos mandats han aconseguit aturar la construcció del polígon i aprovar inicialment un pla d'ordenació urbanística que ha rebut el suport de dotze dels tretze regidors alellencs. Durant el període de confecció de la llista per al 22-M, però, van aparèixer divergències entre les dues formacions arran de la inclusió d'una persona amb qui La Garnatxa no volia compartir espai. Considerant que bona part dels seus objectius fundacionals s'havien complert, el col·lectiu va decidir no concórrer a les eleccions ni amb ERC, ni en solitari. La formació admet que ERC era el seu soci natural (per això ha rebutjat altres ofertes de coalició) però tot i això no demana el vot per cap força, donat que dins del col·lectiu hi ha diferents sensibilitats.

“Tot canvi pot tenir efectes positius o negatius. Nosaltres presentem una obra de govern molt important i esperem que la gent la valori positivament”, explica Andreu Francisco en ser preguntat sobre les possibles conseqüències d'aquesta ruptura.

Qui en pot sortir més beneficiat és Cristina Xatart, que es presenta per primer cop com a candidata amb la intenció de retornar a CiU l'alcaldia amb un canvi generacional com a ganxo. “Ara tenim tres regidors, el nostre objectiu és doblar-los”, diu la candidata. En el seu programa proposa un centre de recerca universitari sobre el món vitivinícola i la revisió a la baixa de les taxes als comerços locals

L'advocat de 49 anys Javier Berzosa torna a ser el cap de llista del PP a l'Ajuntament d'Alella. Actualment és l'únic regidor dels populars al consistori alellenc, però en la seva segona campanya com a alcaldable treballarà per aconseguir el segon representant. Berzosa pica l'ullet a CiU, amb qui assegura que podria pactar per facilitar un canvi de govern al municipi.

Una altra novetat d'aquests comicis serà Glòria Mans, la candidata del PSC a les eleccions municipals. Primera secretària socialista al municipi, Mans substitueix Josep Maria Serés com a cap de llista i promet un equip renovat, “amb persones vinculades i compromeses amb el poble, competents en les seves matèries i amb ganes de fer una política constructiva i de consens per fer una Alella millor”. Mercè Roigé (ICV-EUiA) també debuta com a candidata, mentre que Sergi Freixas (COR) i Mercè Marzo (Gd'A) tornen a presentar-se.

LES CLAUS
Sense suport:
Aquesta mateixa setmana es va conèixer que ERC no comptaria amb el suport del col·lectiu La Garnatxa, un binomi que els va permetre accedir al govern i manar amb eficiència. Caldrà veure si aquesta decisió comporta una pèrdua de vots.
Un feu de CiU reconvertit:
Abans que els republicans accedissin al govern, Alella acostumava a ser un feu de CiU. La coalició vol recuperar el govern aprofitant que ERC pot patir un cert desgast.
El vot femení:
Contràriament al que sol ser habitual, entre els set candidats a l'alcaldia hi ha una majoria de dones. Marzo ja havia estat candidata, però Xatart, Mans i Roigé encapçalen les llistes per primer cop.
Andreu Francisco
ERC
Ha governat durant les dues últimes legislatures de la mà de La Garnatxa, però ara n'ha perdut el suport
Cristina Xatart
CiU
Fins ara exercia com a portaveu de l'oposició, ara es presenta per primer cop com a candidata
Javier Berzosa
PP
El regidor popular vol mantenir la formació com la tercer força local
Sergi Freixas
COR
Torna a presentar-se com a cap de files de COR
Glòria Mans
PSC
Pren el relleu de Josep Maria Serés, que fins ara era a l'equip de govern
Mercè Marzo
Gd'A
La portaveu de Gent d'Alella opta de nou a l'alcaldia
Mercè Roigé
ICV-EUiA
És el primer cop que es presenta a les eleccions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.