Política

JOAN RIU

CAP DE LLISTA D'UNITAT D'ARAN A VIELHA E MIJARAN

“Vielha ha de liderar el Pirineu”

El candidat d'Unitat d'Aran a l'alcaldia de Vielha acusa el govern sortint, de CDA i PP, d'haver fet perdre quatre anys al municipi “per interessos personals i partidistes”

La Guàrdia Civil el va imputar pel cas de les cabanes de pastor reconvertides en habitatges i Riu diu que l'acusació no se sosté

Va ser alcalde del 2003 al 2007. No va poder seguir perquè malgrat ser el cap de la llista més votada, CDA i PP van pactar governar junts aquest mandat. Ara ho torna a intentar, amb l'objectiu d'aconseguir prou majoria per garantir el govern del municipi.

Quins són els objectius d'Unitat d'Aran (UA) a Vielha per als pròxims quatre anys?

Apostarem per l'economia. Cal potenciar tot allò que es permeti fer de Vielha el municipi de referència del Pirineu, programes d'emprenedoria, de formació per a joves, estudis associats amb la Universitat de Lleida (UdL). L'economia serà la nostra prioritat.

Amb alguna acció concreta?

Amb moltes. Per citar-ne una, hem de poder aconseguir els terrenys de l'antiga caserna del ministeri de Defensa, es posaran a subhasta i l'Ajuntament no se'ls pot deixar perdre, són 25.000 metre quadrats al mig del Vielha. S'hi podria fer un gran aparcament, molt necessari per al comerç, l'hostaleria i els veïns de la zona vella, i també dedicar-ne una part dels terrenys a l'impuls d'un centre cultural.

Però hi haurà diners per a projectes d'aquesta envergadura?

El que hem de fer és garantir que es pugui fer quan sigui possible. Si ho deixem escapar, els terrenys poden anar a un privat que els tingui abandonats durant anys o que els destini a un ús que no afavoreixi la ciutat.

Com valora el mandat que ara acaba?

Crec que s'ha perdut el temps, es va formar una majoria de govern moguda més aviat per interessos personals i partidistes però inoperant per a la ciutat. Si no fos pels dos plans Zapatero, a Vielha no s'hauria fet res en aquest mandat. Nosaltres volem donar un impuls a la ciutat i també afavorir els empresaris i els veïns que la tiren endavant. Convergència i PP han augmentat en dos anys un 25% del PIB i han castigat els empresaris amb impostos. Nosaltres els congelarem, i en el cas de l'IBI fins i tot farem que no pugi malgrat la revisió cadastral.

La Guàrdia Civil l'ha inclòs en l'operació contra les cabanes il·legals i el jutge instructor encara tramita el cas. Com compagina vostè aquesta situació amb la de ser candidat a alcalde?

Amb molta tranquil·litat. El jutge instructor s'ha de pronunciar, el mes d'octubre la Guàrdia Civil va fer unes imputacions arran d'una denúncia del PP que caldrà analitzar quan toqui, quan aquest procés ja s'hagi tancat, perquè són molt sorprenents. L'únic que m'acusen és d'haver donat llicències a la reforma de cabanes quan era alcalde, les llicències s'ajusten a la normativa però després alguns propietaris no van respectar el que es podia fer i van incórrer en irregularitats. Però això és cosa d'aquests propietaris! Les llicències són correctes, una altra cosa és la inspecció per detectar que les obres no es feien bé, però això resulta que en molts casos ho havia de fer l'actual ajuntament. I fins i tot m'atribueixen llicències de cabanes que són d'altres municipis! Estic molt tranquil, espero que el cas es resolgui aviat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.