Política

Sobiranisme

De la consigna al projecte

Arrenca el fòrum de debat de la Fundació Irla d'ERC per “redefinir” les esquerres

Els promotors treballen per bastir una proposta sobiranista ferma més enllà de les mobilitzacions, els crits o de l'independentisme exprés

L'independentisme ha passat les últimes dècades de ser una opció més aviat marginal a tenir un pes destacat en la societat. Una tendència que es va visualitzar en la seva màxima expressió en la manifestació del 10 de juliol amb constants proclames a favor de l'estat propi. Però, hi ha vida després de les mobilitzacions? I si s'aconsegueix la independència, què? La Fundació Irla, vinculada a ERC, té clar que s'ha de donar resposta a les preguntes i bastir més el projecte nacional de país amb una nova societat productiva i econòmica. Redefinir els valors de l'esquerra sobiranista. En definitiva, passar de la consigna al projecte. Fugir de l'independentisme exprés.

Aquestes premisses formen part del fòrum que ahir va engegar la Fundació Irla i que, durant un any i sota el comandament dels exconsellers Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet, intentarà treure de l'atzucac les esquerres, que estan en crisi a tot Europa. Es faran trobades, conferències o treballs 2.0 centrats en quatre eixos: economia, estat del benestar, drets dels ciutadans i sobiranisme. “Cal construir teoria, reflexió i cultura política”, va resumir Tresserras davant del prop de centenar de persones que van assistir a aquest primer acte.

Tot i que els organitzadors s'esforcen a obrir el procés a tots els “progressistes” i “sobiranistes” és obvi que ERC serà la que es nodrirà més d'aquest debat. Ahir mateix, el president del partit, Joan Puigcercós, seia a primera fila amb altres dirigents. També hi havia l'exconseller Josep Bargalló o l'exdiputada Maria Mercè Roca i altres personalitats del món civil com els periodistes Miquel Sellarès i Dolors Genovès, el politòleg Roger Buch, l'escriptor Vidal Vidal o l'actual director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro.

La posada en marxa d'aquesta iniciativa es produeix després de l'ensulsiada electoral d'ERC i enmig del procés intern per substituir Joan Puigcercós. És fàcil, doncs, confondre els dos espais. Però, tant Tresserras com Huguet van deixar clar que eren dos camins diferents. “La nostra proposta és estratègica i va més enllà de la dinàmica dels partits. Seria un error cremar-la entre la pólvora d'un debat precongressual”, va reiterar Huguet.

Però, és indubtable que l'enfortiment de l'esquerra nacional que proposa la Fundació Irla encaixa en el model que intenta forjar, o millor dit, recuperar ERC. Eixamplar el seu perímetre, no quedar-se només en els plantejaments independentistes i convertir-se en el referent de les esquerres catalanes. Una recepta que ja els va donar molt bons resultats el 2003, però que va anar perdent força, i que també va ser el seu pal de paller als anys 30, durant el naixement com a partit. Llavors combinaven una proposta polièdrica amb un model econòmic per a les petites i mitjanes empreses, la reivindicació dels drets de les dones i una aposta més aviat federalista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.