Política

Tot barrejant pactes per fer fora el PSC

malgrat de mar. El balanç de mandat, amb un grapat d'obres emblemàtiques, beneficia el govern, però l'aparició d'altres partits pot fragmentar un vot que dificulti en extrem els pactes

Hi ha hagut moments en aquest mandat a Malgrat que l'enfrontament polític ha superat sense miraments la fina línia de l'atac personal i ha enrarit l'ambient dins de l'ajuntament. Les diferències entre govern i oposició no sempre han trobat vies de diàleg i algunes desavinences, com ara sobre la canalització de la riera en el tram de Can Feliciano, la desaparició de l'escola municipal de música i la judicialització de l'acomiadament de l'exdirector de l'escola taller, han amenaçat d'esquinçar la convivència. L' episodi de la riera, amb manifestació ciutadana inclosa, a més, s'ha anat allargant en el temps i ha acabat convertint-se en un pols entre el PSC i els grups de l'oposició que, avui dia, encara cueja. Tot i això, el grup majoritari pot posar sobre la taula, i sens dubte ho farà, una obra de govern amb projectes emblemàtics que s'han pogut executar en bona part gràcies als diners repartits pel govern de Zapatero. En aquest sentit, de segur que es farà bandera de la transformació en zona de vianants del centre; la recuperació de la torre de Can Sala i la construcció de l'arxiu municipal nou; la supressió dels passos a nivell del tren; la reforma de l'estació de Renfe, i l'ascensor inclinat.

Pel que fa al soci de govern, el PP s'ha mantingut fidel al pacte malgrat que contínuament ha posat la seva representant al capdavant de l'enfrontament amb els grups de l'oposició. ERC, el grup principal, canvia de candidata després de vuit anys i obre la porta, encara que només sigui una mica, a una millor entesa amb un PSC fins ara poc predisposat a pactar amb forces d'esquerres. Per la seva banda, CiU no amaga l'objectiu prioritari: abatre la majoria socialista a través d'un pacte que torni a instal·lar el partit en un govern en què també va entrar amb els socialistes. El nou candidat d'ICV-EUiA és un vell conegut i un home que genera un intens debat en part de l'electorat ecosocialista. La resta de grups estrenen candidat. Ciutadans, Solidaritat per la Independència (SI) i Plataforma per Catalunya (PxC) busquen esgarrapar part de l'electorat desencisat amb les forces tradicionals. Si es compleixen les previsions, però, la seva presència farà més mal als partits amb representació restant-los punts per augmentar el nombre de regidors que no pas obtenint suport suficient per entrar al consistori.

LES CLAUS
Cobriment de la riera.
L'episodi del tram de Can Feliciano no s'ha acabat i ara el PSC reclama cobrir l'espai per donar continuïtat a la trama urbana. La desembocadura també és un tema pendent.
Centre cultural.
El govern ha hagut de renunciar al seu projecte estrella per falta de finançament.
Ciutat sanitària.
L'aposta per dignificar l'entrada al municipi arriba en un moment crític per a les inversions.
Passeig marítim.
La reforma de l'espai turístic és vital per garantir la competitivitat amb altres ciutats.
Conxita Campoy
PSC
Alcaldessa des del 1991. Aquest mandat, marcat per la tensió, ha governat amb el suport del PP.
Obdúlia Cuatrecases
ERC
S'estrena en el món de la política local com a relleu de Teresa Verdaguer que ha estat vuit anys cap de llista.
Neus Serra
CiU
Encapçala per tercer cop l'opció convergent amb la mirada fixada a desbancar Campoy.
Jordi Medina
ICV-EUiA
Exregidor. Assumeix el repte de mantenir la presencia ecosocialista en el consistori després de Lasheras.
Ana Vega
PP
El 2007 va ser candidata a última hora i la formació va perdre un dels dos regidors. Ha donat suport al PSC.
Daniel Hernández
Ciutadans
La formació s'estrena en el municipi amb els ulls fixats a aconseguir part dels electors del PP.
Antoine Nolla
SI
Solidaritat confia a esgarrapar part del vot d'esquerres i obtenir representació per primer cop a Malgrat.
David Comas
PxC
Plataforma vol superar el mal record del 2007 amb un candidat nou.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.