Política

L'SNP frega la majoria absoluta a Escòcia, segons un sondeig

Una enquesta publicada a ‘The Times' dóna un avantatge de 10 punts al partit d'Alex Salmond per a les eleccions del 5 de maig

El primer ministre escocès aposta per convocar un referèndum d'independència si té prou suport parlamentari

El Partit Nacionalista Escocès (SNP), liderat pel primer ministre d'Escòcia, Alex Salmond, podria situar-se a només 4 escons de la majoria absoluta al Parlament de Holyrood, segons una enquesta publicada pel diari The Times. Si es compleixen aquests pronòstics, Salmond podria tirar endavant la seva promesa de convocar un referèndum d'independència.

Els resultats del sondeig d'Ipsos Mori per al rotatiu britànic donen a l'SNP un total de 61 dels 129 diputats del Parlament escocès, i es quedaria només 4 de la majoria absoluta en les eleccions del proper 5 de maig.

Aquests resultats significa un augment de 14 escons en relació a les mateixes enquestes de fa només uns mesos i capgira completament les anteriors prediccions, que donaven gairebé per feta la derrota dels nacionalistes.

El mateix sondeig també confirma que la batalla electoral serà un cara a cara entre l'SNP i els laboristes, als quals pronostica 45 escons. A molta distància, els conservadors obtindrien 10 diputats, els liberal demòcrates 9 i els verds 4.

Cinc dies abans, una enquesta de YouGov per al diari Scotland on Sunday donava 55 escons per als nacionalistes, 49 pels laboristes, 14 pels conservadors, 6 per als liberal demòcrates i 5 per als verds.

Mandat democràtic

El líder de l'SNP, Alex Salmond ha afirmat en una entrevista a l'agència Reuters que si el seu partit conserva el poder a escòcia, on governa des de 2007, treballarà per convocar un referèndum d'independència a Escòcia.

Els nacionalistes ja van intentar tirar endavant una consulta d'autodeterminació a l'anterior legislatura, però no es va poder dur a terme per l'oposició dels altres partits presents a la cambra d'Edimburg. Si es complissin els pronòstics de The Times, l'SNP podria obtenir prou suport parlamentari per, conjuntament amb els Verds i els independents, convocar una consulta sobre la continuïtat de la unió amb Anglaterra. “Serà molt difícil per a la gent [dels altres partits] rebutjar un referèndum per segona vegada si som reelegits per segona vegada” ha assegurat Salmond. “Tindrem una mandat democràtic i moral”, ha sentenciat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.