Política

Tortosa

Sabaté aposta pel tercer pont per millorar el trànsit

El candidat del PSC vincula el projecte a la reforma de l'avinguda de la Generalitat

Critica el desinterès de Bel

El pla integral del centre de Tortosa, que inclou la urbanització dels terrenys de Renfe i la transformació de l'avinguda de la Generalitat en una rambla, és la proposta estel·lar del programa del PSC, que ahir també va presentar les seues propostes en mobilitat i trànsit. El candidat socialista, Joan Sabaté, va remarcar que la urbanització dels terrenys de Renfe anirà vinculada a la construcció d'un aparcament subterrani amb 1.500 places –300 més de les previstes al programa de CiU–, i que la reforma de l'avinguda de la Generalitat suposarà l'eixamplament de les voreres, amb la reducció d'un dels quatre carrils actuals. “Volem una avinguda de la Generalitat amb tres carrils; l'aixecament de la rasant de sota del pont del tren; unes voreres més amples i amb arbres, que permetin passejar amb tranquil·litat, i per tant una mobilitat més agradable d'un costat a l'altre de l'avinguda, per afavorir el comerç i sobretot l'accessibilitat al mercat”, va assenyalar.

Però segons el candidat del PSC, per fer compatible aquesta reforma urbanística i del trànsit, també caldria impulsar la construcció del tercer pont viari de Tortosa, entre el barri de Remolins i l'EMD de Jesús. “Seria una circumval·lació de la ciutat que trauria trànsit pel centre urbà de Tortosa”, va remarcar. En aquest sentit, Sabaté va assegurar que és “indignant” que l'alcalde i candidat de CiU, Ferran Bel, haja dit recentment que l'anterior govern de la Generalitat es va desentendre del projecte del tercer pont. Segons l'exalcalde, l'anterior conseller de Política Territorial es va comprometre a finançar el 50% del pont, i va criticar “el poc interès” de Bel cap al projecte. Així, Sabaté va assegurar que Bel no ha fet cap gestió a Madrid per aconseguir l'altre 50% del finançament. “Mai m'ha demanat, com a senador del partit en el govern, que li donés un cop de mà”, va recriminar-li Sabaté. “Això m'indica que no hi ha hagut cap interès per part de Bel en aquesta qüestió; de fet, en algun moment l'alcalde va dir que s'esperava fins a una altra conjuntura política”, va afegir-hi. “Suposo que Bel es referia a la connexió còsmica entre el PP i CiU a Madrid, que a Tortosa i a les Terres de l'Ebre ens ha portat sempre desgràcies importants, com l'amenaça del Plan Hidrológico Nacional (PHN)”, va recordar Sabaté.

Auxiliars de policia
D'altra banda, el candidat del PSC va remarcar que el municipi també necessita refer el pla de mobilitat sostenible, amb l'ampliació de les zones de vianants i de prioritat invertida, així com la construcció d'una passarel·la per a vianants aprofitant la pilastra de l'actual monument de la batalla de l'Ebre. A més, Sabaté es va comprometre a ampliar la plantilla de la policia local amb vuit o nou auxiliars de policia, que es dedicarien exclusivament a feines de regulació del trànsit. Segons l'alcaldable socialista, Bel i el regidor de Trànsit, Jordi Folqué, s'han inhibit durant quatre anys de la gestió política de la seguretat i del trànsit. Sabaté considera que l'alcalde no ha exercit el lideratge que li pertoca al capdavant de la junta local de seguretat, i que l'ha preocupat més donar una imatge de la policia local allunyada de les seues competències pròpies. “L'actuació de la policia local hauria de ser complementària a la dels Mossos d'Esquadra, i dedicar-se més a la gestió del trànsit i a la policia de proximitat, estar al carrer al costat de les persones i afavorir la convivència, tot fent complir l'ordenança de civisme”, va assenyalar Sabaté. En aquest sentit, els nous auxiliars de policia, que no haurien de passar per l'escola de policia i no portarien armes de foc, formarien part de la plantilla, però només amb competències de trànsit i de convivència cívica.

LA XIFRA

1.500
places subterrànies
tindria el pàrquing que el PSC proposa al centre de Tortosa, al subsòl dels terrenys de Renfe.

Forcadell (ICV) proposa dos pàrquings gratuïts

G.M.

El candidat d'Iniciativa-Entesa per Tortosa, Jaume Forcadell, va proposar ahir dos grans aparcaments gratuïts en superfície, que es construirien als barris de Ferreries i del Temple. El primer es faria entre el carrer Camí dels Codonyers i la via del tren, tot aprofitant que en pocs mesos la via verda permetrà aprofitar l'antic pont del ferrocarril com a passarel·la de vianants. Així, el pàrquing no només resoldria els problemes d'aparcament a Ferreries, sinó que podria ser utilitzat per la gent que volgués entrar al centre de Tortosa a peu. “La gent hi deixaria el cotxe i en tres o quatre minuts ja serien a l'altra banda del riu, a la zona del parc municipal”, va assenyalar Forcadell. D'altra banda, el segon dels pàrquings dissuasius s'habilitaria a la plaça del Bimil·lenari, una zona “que ara sembla un camp de patates”. El candidat ecosocialista va precisar que caldria millorar la connexió dels diversos pàrquings dissuasius amb el transport públic, trobar un altre emplaçament per als circs que s'instal·len a la ciutat, i fer gratuïta la zona blava per als clients del mercat, a partir d'una compra mínima.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.