Política

Els partits apropen els seus programes als més joves

Els principals caps de llista adrianencs presenten la seva oferta pel proper mandat als alumnes d'un institut

Prometen Wi-Fi, un teatre municipal, un viver d'empreses i obrir de nit la biblioteca

Pocs d'ells podran votar el 22 de maig perquè encara són menors d'edat. Però són els futurs ciutadans de Sant Adrià i els partits polítics també volen tenir-los en compte. Així, i acceptant la invitació de l'institut Manuel Vázquez Montalbán, les formacions polítiques més importants que es presenten a la localitat adrianenca–a excepció del PP– van participar ahir en un debat amb estudiants del centre, perquè poguessin traslladar-los el seu programa i conèixer les seves inquietuds.

Abans que els alumnes els fessin les preguntes, cada candidat va resumir-los algunes de les seves propostes. Va obrir el foc el candidat del PSC i actual alcalde, Sito Canga, que davant l'advertència que el proper no serà un mandat d'estrenar gaires equipaments –a excepció del mercat municipal– sí que es va comprometre a revitalitzar-ne alguns ja existents, com el poliesportiu Marina Besòs o el Casal de Cultura. “Farem habitatge protegit a tots els barris i impulsarem una ordenança de civisme”, va afegir. Més enfocades a l'edat del públic, les propostes del cap de llista d'ICV-EUiA, Gregorio Belmonte, van consistir a ampliar el nombre de cicles formatius públics i el de beques d'estudi, crear el consell de joventut o l'habilitació del Wi-Fi arreu de la ciutat. Dues mesures, aquestes darreres, que també va defensar Renovació per Sant Adrià, la candidata de la qual, Núria Arnau, també va afegir l'obertura dels patis fora de l'horari escolar o de les biblioteques durant la nit en època d'exàmens. Mireia Hernández, candidata de CiU, va oferir la creació d'una targeta jove que faciliti l'accés dels adolescents a determinats equipaments, així com de l'Adribús, una línia de bus que connecti els barris de la ciutat, per cohesionar-la. Per últim, el candidat de Ciutadans, Fausto Ramírez, va demanar replantejar l'activitat econòmica de Sant Adrià, basant-la únicament en els serveis, mentre que el candidat de Solidaritat, José Cruz, va exigir la independència per què retornin a Catalunya i als ajuntaments els recursos que es queda l'Estat.

Teatre i viver

La qüestió d'un alumne sobre com ampliar l'Escola de Música va provocar que la candidata de CiU, prometés la creació d'un teatre municipal a la parcel·la on ara hi una fàbrica de cartró, al front fluvial esquerre. “Seria gestionat públicament i privadament”, va dir Hernández abans que Belmonte dubtés de la viabilitat econòmica del projecte, vaticinant que els pressupostos pels propers anys seran “els mateixos que els d'enguany”. En aquest sentit, els ecosocialistes prefereixen incorporar els estudis musicals a les mateixes escoles, mentre que Renovació per Sant Adrià vol aprofitar la masia de Can Rigalt per ampliar aquesta docència.

Canga, en canvi, va apostar perquè aquesta masia sigui “una factoria de futur” per als joves, orientada a cobrir les necessitats culturals i laborals dels joves. Com pal·liar l'atur juvenil, i la desocupació en general, va ser una de les qüestions tractades. En aquest sentit, CiU va prometre crear un viver d'emprenedors, a l'estil de Barcelona Activa, mentre que ICV-EUiA va prometre 100.000 euros anuals municipals per promoure el cooperativisme i beneficis per a les empreses que s'instal·lin als polígons de la localitat. Aquí, Arnau va defensar un lligam entre les activitats que s'hi fan i l'oferta educativa, a banda d'una protecció del petit comerç.

LA FRASE

Sovint, els joves no entenen prou els programes electorals. Volem que els els expliqueu
Elvira Fernández
Cap de Ciències Socials de l'institut Vázquez montalbán

Divertits amb la polèmica per les retallades

j.g.n.

La cinquantena de joves de 4t d'ESO i de 1r i 2n de batxillerat presents al debat van divertir-se quan, en respondre sobre el futur del CAP de la Mina, els candidats van polemitzar per les retallades.

Més participació i veu juvenil a les festes adrianenques

J.G.N.

Que la veu dels joves de Sant Adrià es faci sentir en l'esfera municipal va ser una constant defensada per la majoria de candidats, especialment per ICV-EUiA i per Renovació per Sant Adrià. “Les polítiques de joventut les han de fer els joves, no l'Ajuntament”, va defensar Belmonte. Arnau va demanar que la programació de la festa major s'avingui, en part, amb els gustos joves. “Per què no posem cistelles de bàsquet sota l'autopista”, es va preguntar.

El futur de les tres xemeneies i l'oferta d'oci a la ciutat

j.g.n.

Els joves també van voler saber què passarà amb les tres xemeneies. Canga (PSC) va assegurar que “aviat ens en sortirem” amb la idea de mantenir l'espai com una zona d'atracció cultural d'abast metropolità, tal com el proper dilluns demanaran en un acte els alcaldes socialistes de la zona. Pel que fa a llocs per a l'oci juvenil, el cap de llista d'ICV-EUiA va rebutjar que Sant Adrià vulgui competir amb espais com el Màgic Badalona o Diagonal Mar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.