Política

Tres progressistes, tres conservadors, un esperit crític i dos que s'hi troben

El debat amb nou protagonistes i ben conduit va marcar notables diferencies entre la dreta i l'esquerra

Un debat amb nou protagonistes, el temps estrictament cronometrat i amb tres grans àrees que limiten l'explicació del programa no deixa de ser un exercici de concisió i d'el·lipsis, en què la síntesi transforma les intervencions del candidats en un bombardeig de conceptes que deixa poc temps de respir als que l'escolten. Aquesta va ser la situació que es va viure ahir a la sala dels Terrassans de Blanes, que a l'acte organitzat per El Punt i la Cadena SER va veure com desprès d'una hora i mitja, conscient o inconscientment, els nou candidats van jugar un paper d'acord amb les propostes programàtiques, i a l'hora de fer una valoració final els assistents van sortir amb la impressió que hi havia dos blocs ben definits: per una banda, l'integrat per Josep Trias de CiU, Sònia Pérez, substituta d'Anselm Ramos del Partit Democràtic de Blanes, i Salvador Tordera, del PP, que allargaven els dies de govern en el que es podria definir com una coalició de dretes, i per l'altra el format per Josep Marigó del PSC, Joan Salmerón d'ICV-EUiA i Conxita Boldú de Junts per Blanes, que a través de les propostes presentaven una altra manera de fer política, mentre que al mig podíem trobar-hi en Joan Rota de la CUP, que va actuar com a consciència crítica fustigant a dreta i esquerra, i els representants de Ciutadans, Sergio Atalaya, i del SI, Josep Subirós, que tot i el voluntarisme es van veure un pèl desplaçats. Tot i això, al debat va viure moments d'intensitat, ja fos quan Trias i Marigó es van enfrontar per la gestió municipal, pel primer exercici reeixit, pel segon un fracàs estrepitós, quan Salmerón va obrir la caixa dels trons remarcant l'abandonament dels barris perifèrics, quan Tordera va intentar introduir sense gaire sort la polèmica sobre immigració o quan Sònia Pérez va assegurar que el PDB era un partit social.

On són les persones?

Les persones s'han convertit en el tema més recurrent en les intervencions de tots els alcaldables, dels que han comptat des de sempre amb elles com a eix de l'acció política, dels que, probablement, les han descobert una mica més tard i dels que no s'estan d'utilitzar-les via provocació demagògica, tant ser val, la crisi econòmica i les dificultats per arribar a final de mes de bona part de l'electorat obliguen a afinar molt pel que fa a sensibilitat social. Ara bé, curiosament, les persones no van mostrar ahir un excessiu interès per escoltar el debat en directe: uns 60 assistents per a 9 candidats (no arriba ni a 7 per cap) és una xifra ben migrada. A què deu ser degut?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.