Política

Debat ensopit entre CiU i l'oposició a Lloret de Mar

El candidat convergent defensa la feina feta i la resta de candidats parlen de futur

La circulació i el possible pàrquing del passeig marítim són els motiu d'enfrontament principals

El debat que es va fer ahir a l'espai XXS de Lloret de Mar va ser més aviat ensopit. A dalt de l'escenari, hi havia sis dels nou candidats que concorren a les eleccions sense gaire ganes de buscar-se les pessigolles ni tampoc de buscar-les al candidat convergent, Romà Codina, a qui li toca defensar la majoria absoluta. Codina va seguir fil per randa el guió de la defensa de la feina feta en aquests anys i va posar un èmfasi especial en les visites de consellers convergents des que els nacionalistes governen la Generalitat, cosa que li va retreure el candidat d'ICV, Antoni Garcia, el més incisiu i bel·ligerant amb CiU. Garcia va acusar Codina d'apropiar-se projectes que havien estat impulsats per la Generalitat del tripartit i de defensar els interessos privats per sobre dels públics, sobretot pel que fa referència a la necessitat que a la vila disposin de més places de llars d'infants.

El punt en què les discrepàncies es van fer més paleses entre els grups va ser el de la possible construcció d'un pàrquing a primera línia de mar (que algú va anomenar “el model Blanes”) i la decisió del govern municipal de suprimir un dels dos sentits de circulació al passeig marítim. Pel que fa al pàrquing, el candidat d'ERC, Jordi Orobitg, va defensar que la decisió s'havia de deixar en mans dels ciutadans i va proposar fer-ne una consulta popular. Garcia (ICV), però, va afirmar que fer un pàrquing al passeig “hipoteca el futur de la zona ja que mai podrem fer-la de vianants”. El PP i CiU van fer un front comú en la defensa de l'aparcament i el candidat conservador, Enric Martínez, va arribar a manifestar que “s'ha de trobar el finançament, sigui com sigui, però s'ha de fer”.

Els convergents es van quedar sols en la defensa de la reducció a un sol sentit de la circulació del passeig marítim, tot i que Codina va dir que si la mesura “no funciona, la canviarem”. Abans havia hagut de sentir les crítiques de la resta de grups que li van demanar que reconsiderés la decisió si tornava a governar.

On sí que hi va haver unanimitat va ser en l'aposta per construir habitatges públics a la ciutat o aconseguir que els promotors els possessin de lloguer a preus assequibles. També van coincidir que cal construir el sociosanitari i, en un altre àmbit de coses, a desestacionalitzar el turisme i apostar pel turisme familiar per trencar la mala imatge que, en certs moments, ha tingut Lloret de Mar.

Sense censura

El debat de Lloret hauria estat ensopit si no fos per un incident produït a la platea. Va començar quan el candidat del GRILL va lamentar que no hi fossin les forces que no tenen representació municipal –queixa a què es van afegir tots menys CiU– i algunes persones van fer propaganda de SI. Al final de l'acte, una espontània va acusar El Punt de censurar el debat i de ser poc democràtic; i va preguntar per què a Blanes sí que hi havien intervingut tots els partits. La resposta és ben democràtica: a cada vila s'ha fet servir el criteri que marcava, en darrera instància, el mitjà de comunicació del municipi. De censura, cap.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.