Política

Barcelona

Unitat vol que Barcelona lideri un referèndum oficial

Portabella llança la idea de convocar la consulta a través dels ajuntaments emparant-se en la llei recorreguda al TC

Una enquesta interna d'ERC dóna a la coalició els desitjats 4 o 5 regidors

Jordi Portabella, alcaldable d'Unitat per Barcelona, ha llançat aquest diumenge la proposta que siguin els ajuntaments els impulsors del referèndum sobre la independència de Catalunya emparant-se en la llei de consultes de la Generalitat, pendent de sentència al Tribunal Constitucional després que l'hagi recorreguda el govern espanyol. Aprofitant l'acte central de campanya de la coalició independentista amb activitats al Parc de la Ciutadella, l'alcaldable barceloní feia l'anunci en presència del president d'ERC, Joan Puigcercós. Portabella s'agafa al mecanisme de la llei impulsada pels republicans en el darrer mandat que permet que els Ajuntaments que sumin 500.000 habitants –el 10% de la població– puguin sol·licitar al Parlament que convoqui una consulta. Després que la mesa de la cambra ha rebutjat la iniciativa legislativa popular (ILP) de convocar un referèndum presentada per diverses associacions inclosa la plataforma Barcelona Decideix, l'alcaldable d'Unitat fa l'anunci l'endemà que la Comissió Promotora de la ILP fes una crida als ajuntaments, perquè liderin el procés –la cara visible de la comissió és Anna Arqué, la número 5 de la llista de Portabella–. Més que cap altre dia, ahir quedava clar que la coalició d'ERC, Reagrupament i la Democràcia Catalana de Joan Laporta intentarà capitalitzar l'electorat, també el de CiU, que va participar en la consulta reivindicativa del 10 d'abril. Ahir participava en el míting de la Ciutadella el portaveu de Barcelona Decideix, l'escriptor Alfred Bosch.

Per altra banda, una enquesta interna que ERC feia pública ahir mateix situa entre els quatre regidors actuals i cinc la representació que obtindria Unitat –precisament el resultat a què aspiren–. CiU en guanyaria entre dos i tres, els mateixos que perdria el PSC. ICV es mantindria o en perdria un.

Cada dia més lluny del PSC

Unitat per Barcelona es va allunyant del PSC per desvincular-se dels anys de tripartits en què ha participat ERC i comptant que les enquestes confirmen la victòria de CiU. No és cap novetat, però prepara el terreny. Reagrupament i Laporta van descartar pactar amb el PSC, tot i que Portabella no ho ha explicitat. La consigna és que només pactaran amb la força guanyadora, una premissa que els prepara el terreny amb CiU, però no tanca la porta a un acord imprevist amb el PSC en cas de sorpresa. Ahir Portabella qualificava de “molt difícil” la possibilitat de pactar amb els socialistes, a qui Laporta considera “indignes del país” per haver votat en contra del pagament a Catalunya del fons de competitivitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.