Política

barcelona

Trias menysté el lideratge d'Hereu en la lluita contra la inseguretat

El candidat de CiU reclama que l'alcalde tingui un paper més actiu en les polítiques policials

També aposta per un sistema garantista que reguli les càmeres de vigilància

Minuts abans d'iniciar la roda de premsa que ahir al matí havia d'oficiar per presentar les seves propostes sobre seguretat al peu de l'Arc del Triomf –un escenari que desprenia una lectura al·legòrica més que evident–, el candidat de CiU per Barcelona, Xavier Trias, palpava les ires d'un grup de veïns. Amb dit acusador, assenyalaven un grup que tenen perfectament controlat i que, segons ells, es dediquen a estirar bosses dia sí i dia també. Una de tantes anècdotes de campanya que va servir, però, al candidat nacionalista per exemplificar el neguit que, al seu parer, desperta la inseguretat ciutadana entre els barcelonins, a la qual l'actual govern municipal no ha sabut donar resposta. Lluitar contra aquest fenomen serà, doncs, un eix preferent d'actuació si guanya les eleccions, però sense caure en els discursos estridents que vinculen el delicte amb la immigració.

A l'hora de fer el seu diagnòstic, Trias considera que una de les principals causes dels problemes de seguretat que pateix Barcelona és “la falta de lideratge” de l'executiu del PSC i ICV-EUiA per fer-hi front. Una situació de la qual fa responsable directe l'actual alcalde, Jordi Hereu, ja que segons el candidat convergent únicament es limita a complir un paper protocol·lari en aquesta matèria. “Jo exerciré com a màxima autoritat de la seguretat a la ciutat”, promet Trias, per afegir que tindrà un rol actiu a l'hora de marcar i definir línies d'actuació conjuntament amb els cossos policials per lligar curt les conductes i pràctiques delictives. En un pla més concret això vol dir, per exemple, convocar les reunions de la junta local de seguretat amb una periodicitat més freqüent del mínim que fixa la llei (una cada sis mesos).

Pel que fa a les propostes específiques incloses en el seu programa electoral, l'alcaldable de CiU reclama incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins als 3.200 agents –400 més que ara, sense comptar els que cobririen baixes–, i que aquest cos també pugui investigar fins a 14 tipus de delictes menors com ara furts, baralles o la venda ambulant. Millorar la seva coordinació amb els Mossos d'Esquadra serà un altra prioritat. Trias també es va mostrar contundent a l'hora de garantir que reclamarà els 1.000 efectius extres de la policia catalana que, segons les ràtios oficials, s'haurien de desplegar a la capital.

El cap de llista de CiU també es va referir a una mesura que acostuma a ser controvertida, com és la instal·lació de càmeres de videovigilància al carrer. Ell n'és partidari, però emulant el model de Liverpool, on la col·locació dels ginys segueix un exigent protocol per garantir drets com el de la privacitat.

La instal·lació de càmeres de vigilància s'ha de fer a partir d'un respecte màxim a la privacitat
Xavier Trias
candidat de ciu a barcelona
No hi ha hagut una bona col·laboració i entesa entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, i això s'ha de corregir
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.