Política

Els candidats de Badalona se situen de cara al 23-M

Els caps de llista del PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC escenifiquen per primer cop plegats un front comú contra el PP

Tots cinc participen en el debat electoral organitzat per Òmnium Cultural i El Punt

Els cinc candidats a l'alcaldia de Badalona dels partits amb representació municipal van aprofitar el primer debat electoral en què tots van ser presents per situar-se i buscar punts d'acord de cara a formar el futur govern de la ciutat amb una clara escenificació del front comú contra el PP. La trobada, convocada conjuntament per Òmnium Cultural i El Punt, va servir per teixir complicitats entre el PSC, CiU, ICV-EUiA i ERC-Accent-Rcat. Hi va haver coincidències entre totes quatre forces, encara que amb matisos. El ritme del debat va ser àgil, en part per la necessitat de tots els candidats de marxar a un altre debat, que ahir a la nit van mantenir tots cinc al programa Àgora de TV3. D'aquest dinamisme se'n va beneficiar el debat i el van agrair els assistents, un nombrós públic que omplia de bat a bat la sala d'actes del Cor de Marina. Jordi Serra (PSC), Xavier García Albiol (PP), Ferran Falcó (CiU), Carles Sagués (ICV-EUiA) i Miquel Estruch (ERC-Accent-Rcat) van anar desgranant les seves propostes en diferents àmbits sense sortir-se del guió i sense presentar cap argument electoral nou que no hagués sortit ja en els deu dies que fa que dura la campanya. Hi va haver moments de tensió, però també espai pel sentit de l'humor, que no tots van mostrar en la mateixa mesura.

Ningú suma amb el PP

El que va quedar clar des del primer moment va ser que qualsevol aritmètica electoral que passi per sumar amb el PP és impossible. En aquest sentit, el primer a situar-se clarament va ser Falcó quan, al parlar de reactivació econòmica, va assenyalar que “seria més fàcil si algú no hagués fet del mal nom de Badalona una etiqueta”. Aquesta va ser la primera d'una sèrie de recriminacions que la resta de forces van anar enumerant, tot i que García Albiol va decidir no respondre-les i va focalitzar les seves crítiques cap al candidat del PSC. En més d'una ocasió va buscar el cos a cos amb Serra amb la voluntat de polaritzar el debat i el va acusar de “no trepitjar els barris i no conèixer els problemes dels ciutadans que ho passen malament”. El candidat socialista, que va defugir mirar directament Albiol durant tot el debat, tot i que seien un al costat de l'altre, el va acusar de mentir vàries vegades i de “malmetre el nom de la ciutat”. García Albiol va tornar a quedar-se sol quan va defensar que l'alcalde havia de ser el cap de la llista més votada, una afirmació que ningú més no comparteix.

Miquel Estruch, com a representant de la força minoritària en el govern de la ciutat, va buscar complicitats amb la resta de formacions excepte amb el PP, va assenyalar coincidències amb algunes propostes i va fer bandera del “fem-ho plegats”, el seu eslògan de campanya, demanant un pacte de ciutat amb aquestes forces i fent-lo extensiu a la societat civil.

Sagués va propiciar l'enfrontament amb Falcó arrel de les retallades del govern de la Generalitat, un argument que està en la base de la campanya electoral de la formació ecosocialista, però no va ser gens contundent amb els socialistes i va admetre obertament punts d'acord amb ERC amb la vista posada ja al dia després de les eleccions i les possibilitats de pactes posteriors.

Els altres candidats

També van prendre la paraula en el debat els candidats de tres partits que a hores d'ara no tenen representants al consistori: els Verds, la CUP i Solidaritat Catalana per la Independència. En el seu torn de paraula van poder explicar algunes de les seves propostes i demanar el vot dels assistents, com també ho van fer els cinc candidats del debat per acabar l'acte. Pere Martínez (SI) va destacar la voluntat de treballar per la ciutat “amb transparència”, Francesc Duran (CUP) va assegurar que aspiren a ser “la cinquena força de Badalona” i Francesc Alfambra (EV) va remarcar que “no cal que governin els de sempre”.

LA XIFRA

5
candidats a alcalde de les forces amb representació municipal van debatre sobre els seus programes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.