Política

Les dones només encapçalen una de cada cinc llistes

Menys del 20% de les 700 candidatures de les comarques gironines es presenten amb una dona al capdavant

Les llistes independents són les que tenen més dones de número 1, i les de CiU, les que en tenen menys

Com més llistes, menys proporció de dones al capdavant

La llei del 2007 per a la igualtat efectiva entre homes i dones obliga a mantenir un equilibri entre sexes en les llistes electorals: com a mínim s'ha de mantenir la proporció de 40%-60%. I el més habitual és que hi hagi un 60% d'homes i un 40% de dones. A més, la proporció mínima del 40% s'ha de mantenir en cada tram de cinc llocs.

Però la llei no diu res de qui ha de ser el cap de llista. I si s'analitzen les 700 candidatures presentades a les comarques gironines per a les eleccions de diumenge, només una de cada cinc és encapçalada per una dona.

CiU, a la cua

Les diferències són considerables en funció del partit, i la proporció de dones caps de llista és inversament proporcional al nombre de llistes presentades. O sigui, que com més llistes, menys proporció de dones, que és el que passa amb CiU, el PSC i ERC. Aquestes tres formacions gairebé presenten el mateix nombre de candidatures encapçalades per dones –26, 22, i 20, respectivament–, amb la diferència que CiU n'ha presentat moltes més que el PSC i ERC. Per això CiU és el partit que proporcionalment té menys dones encapçalant una llista, un 12,4% de les 209 que ha presentat. Això vol dir que poc més d'una de cada deu llistes convergents tenen una dona al capdavant.

Independents, al davant

Al pol oposat hi ha les llistes d'independents, que ocupen el primer lloc tant en xifres absolutes com en xifres relatives pel que fa a les que són encapçalades per dones: n'hi ha 28, que representen el 34% de les llistes independents.

SI té un 25% de llistes encapçalades per dones, el que passa és que en xifres absolutes són 5 d'un total de 20. En tercer lloc hi ha el 23% de la CUP –3 encapçalades per dones d'un total de 13–; PP amb el 17,9% –12 de 67 llistes–; 16,1% del PSC –22 de 136 llistes–; 15,9% d'ICV –7 de 44–; 15,5% d'ERC –20 de 129–, i CiU amb el 12,4%.

També resulta interessant veure la relació entre el partit i la mida del municipi on una dona és cap de llista. Els independents presenten dones tant en municipis grans com petits. Però les candidates de CiU són bàsicament de municipis petits, menys a la Bisbal o Tossa de Mar. Mentre que en el cas del PSC-PM ja hi ha més candidates en poblacions més grans com ara Girona, Salt, Roses, Palamós, Platja d'Aro i Tossa de Mar.

Municipis que ja saben que tindran alcaldessa

La xifra d'alcaldesses és molt inferior a la d'alcaldes, tot i que ha augmentat els últims anys. A Catalunya el 2007 hi havia un 12,68 de dones al capdavant d'una alcaldia, quan el 1983 eren un escàs 1,6%, segons dades de l'Instituto de la Mujer. Ara al capdavant hi ha el País Basc, amb el 20% de dones alcaldesses, seguit per la comunitat de Madrid. Pel que fa a regidores, a Catalunya ara les dones representen gairebé el 30% del total, quan el 1995 eren gairebé la meitat, el 15,3%.

Les tres

candidates a l'alcaldia de Tossa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.