Política

El valencià del PSOE

A LA BABALÀ

Diumenge passat, quan passejava per València, vaig veure un cartell electoral del PSOE amb la frase “altre camí és possible”. Això és una barbaritat vergonyosa. Això no és valencià. Calia haver escrit “un altre camí és possible”.

Més avant m'he trobat un altre cartell amb la frase “amb el teu vot València mira endavant”. Els valencians no diem ni hem dit mai de la vida endavant, diem i hem dit sempre avant. Endavant és un encreuament entre “en avant” i “davant” que ha fet fortuna a Catalunya, a Mallorca i a Menorca, però que els valencians no usem ni hem usat mai. Avant és la forma patrimonial catalana, la tradicional, la genuïna, la forma que els valencians hem utilitzat des de fa més de 800 anys i que hem aconseguit fer arribar viva i ben viva al segle XXI. Hauria sigut més adequat escriure “amb el teu vot València mira cap avant”.

Un amic m'ha enviat una fotografia d'un cartell electoral del PSOE, aquest de la ciutat d'Alacant. Diu literalment: “Perquè guanyi Alicante”. Escriuen “guanyi” que és una forma verbal que s'empra a Catalunya però que els valencians no diem ni hem dit mai de la vida. I a continuació escriuen “Alicante”, així, tal com ho llegiu, en castellà. Haurien d'haver escrit “Perquè guanye Alacant”. “Alacant” és la denominació tradicional d'eixa ciutat en la nostra llengua i, a més, és una denominació tan oficial com “Alicante”. En el mateix cartell, més avall, en lletra més menuda, diu: “Elena Martín, candidata a l'Alcaldía d'Alicante”. De nou “Alicante” i, a més, “Alcaldía” amb accent damunt la i. I la majúscula no li fa cap falta, que alcaldia és un nom comú, per molt importat que consideren que siga la d'Alacant.

Comprenc que estem immersos en una crisi molt forta però, caram, em fa l'efecte que contractar un assessor lingüístic no pot ser tan car.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.