Política

barcelona

Trias vol convertir part del port en un barri tecnològic

El projecte preveu transformar dos molls de càrrega en un pol amb empreses de nova economia, centres docents i 2.000 habitatges

L'operació costaria 250 milions i estaria oberta a inversors

El 2007 era el projecte estel·lar del seu programa electoral. Aleshores el candidat de CiU Xavier Trias proposava alçar un nou barri residencial al port de Barcelona amb 10.000 habitatges per a joves encaixats en tres grans dics. Quatre anys més tard, aquest plantejament s'ha reformulat. Sobre una àrea de 600.000 m2, l'alcaldable nacionalista defensa ara crear una gran àrea amb zones verdes, un passeig i un pol d'empreses de noves tecnologies i centres educatius lligats al sector nàutic, així com un parc de 2.000 pisos, la major part dels quals serien de propietat pública. Una operació a vint anys vista com a mínim, que suposaria una inversió inicial de 250 milions d'euros que assumirien les administracions i inversors privats, i que permetria relligar urbanísticament la trama de Ciutat Vella i la Zona Franca. Un projecte, en resum, d'una magnitud notable, i amb què CiU aspira a deixar la seva pròpia empremta en el procés de transformació de la capital catalana en els pròxims decennis.

En una posada en escena que ja ha repetit tres vegades en aquesta campanya –les finestres que s'obren i que tenen inscrits els missatges a transmetre– Trias va presentar ahir els detalls del projecte des del Mirador de l'Alcalde. També ho va fer acompanyat d'una maqueta del submarí Ictineu, de Narcís Monturiol, ja que aquest nou barri s'ha batejat com a Blau@Ictínea. Un nom que sintetitza que aquesta és una aposta per les noves tecnologies i els emprenedors que tenen una estreta vinculació amb el mar.

El tram portuari que CiU vol reordenar va des del World Trade Center a l'alçada del Morrot. Concretament es tracta de dos molls de càrrega que ara concentren molt poca activitat i, per tant, configuren un espai urbà desaprofitat. El primer pas de l'operació comportaria negociar amb l'autoritat portuària una cessió d'usos dels terrenys i, posteriorment, començar la recerca d'inversors i empreses de noves tecnologies o sectors ecològics per a la seva instal·lació al barri. “És un somni, i aquests no es fan en dos, tres o deu anys”, va advertir Trias.

LA XIFRA

600.000
metres quadrats
es reordenaran, 115.000 seran per a habitatge i 108.000 per a empreses o centres docents.

LA FRASE

El canvi també és somiar i generar noves il·lusions per transformar la ciutat a 5, 10 o 20 anys vista
Xavier Trias
candidat de ciu a l'alcaldia de barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.