Política

Els “indignats” mantindran la protesta tot i la prohibició

La Junta Electoral Central veta “concentracions i reunions” el dia de reflexió i el de les eleccions

Les protestes de Catalunya i Sol apleguen més gent que mai en el quart dia consecutiu, en què s'amplien a tot Catalunya

Els “indignats” es mantindran a la plaça de Catalunya. Els concentrats tiren pel dret i obvien la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que, ahir a la nit, va prohibir les “concentracions i reunions” en el dia de reflexió i també el 22-M. El resultat de la decisió mostra, però, un òrgan absolutament dividit, ja que es va aprovar per tan sols cinc vots a favor, quatre en contra i una abstenció, segons fonts judicials, que també comptaven dos vots particulars de rebuig.

La JEC tenia la complicada missió d'harmonitzar el criteri, després que unes juntes provincials –Madrid i Granada– haguessin prohibit les concentracions i unes altres, no. La doctrina del Tribunal Constitucional permet les mobilitzacions en una jornada prèvia a les eleccions, sempre que no es demani el vot. El problema és que la JEC interpreta que les concentracions dels “indignats” ho fan. En la resolució, recorda que el dret de reunió es veu “modulat” en els períodes de comicis i que la llei orgànica del règim electoral general no autoritza aquests dos dies “fer cap acte de propaganda o campanya”. Demanar el vot per alguns dels que es presenten o bé reclamar que no se'ls triï no és legal i “excedeix el dret de manifestació”, sentencia la JEC.

La decisió de la junta va arribar enmig de l'assemblea dels concentrats de la plaça de Catalunya, que va decidir continuar endavant amb la protesta. La previsió dels “indignats” és fer activitats durant tot el dia de demà i organitzar el que van batejar com una “assemblea general de reflexió”, que concretaran avui. És més o menys el que ja s'havia previst a la concentració de la madrilenya Puerta del Sol, que va programar –abans de la resolució – una manifestació en què va acordar retirar totes les pancartes o escrits de l'espai que facin referència al vot.

A Madrid, els “indignats” van començar a perfilar les seves propostes, amb l'estrella de la reforma de la llei electoral. Aposten perquè l'Estat sigui circumscripció electoral única, per llistes obertes en què els imputats no tinguin cabuda, i perquè el vot en blanc compti. L'assemblea barcelonina, mentrestant, va aprovar una declaració de principis molt genèrica en una jornada que va congregar més gent que mai a la plaça de Catalunya. També es va batre rècord a Sol.

Incògnita

Malgrat la JEC, s'haurà de veure si finalment les forces de seguretat desallotjaran els concentrats. Més quan el vicepresident espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, havia deixat clar, al matí, que estan per solucionar problemes i no “per crear-los”. Els partits, descol·locats pel fenomen, intenten canalitzar el malestar cap a les paperetes amb el missatge que es poden manifestar, diumenge, a les urnes.

Les concentracions i casserolades s'estenen

El moviment dels “indignats” s'estén pel territori català. Unes 250 persones es van concentrar a la plaça de la Font de Tarragona –on havien passat la nit quatre persones– i van començar a organitzar-se, acordant que demà, faran una casserolada. També ho van fer davant de la plaça del Vi, a Girona, amb 600indignats”, i a Lleida. En aquest últim municipi, la mobilització va aplegar unes 300 persones –hi havien dormit una trentena– davant de Ricard Vinyes, on avui l'alcalde i candidat a la reelecció del PSC, Àngel Ros, fa el míting final. A tots els municipis, hi ha coincidència que les protestes es mantindran tot i la JEC. Ahir també es fan fer casserolades a ciutats com Mataró, Terrassa, Sabadell. En aquests dos municipis també es va decidir acampar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.