Política

Tiren la sabata al “pare” de la censura a internet a la Xina

A la Universitat de Wuhan, al centre de la Xina, dijous a la tarda, quatre estudiants van tirar dues sabates i almenys un ou a Fang Binxing, degà de la Facultat de Telecomunicació de la Universitat de Pequín, més conegut com l'informàtic i científic “pare del Gran Tallafocs”, el sistema que filtra els continguts “sensibles” de la xarxa xinesa. Fang va rebre un cop de sabata i li van llançar almenys un ou que no el va tocar mentre feia un discurs. L'acció és extremadament simbòlica perquè arriba en un moment de gran repressió estatal contra les veus dissidents i de tensió política davant de les revoltes àrabs.

Els estudiants van aconseguir esmunyir-se entre la multitud i, de moment, no han estat identificats tot i que poc després dels fets va arribar la policia al campus. Els estudiants, però, han fet sentir la seva veu a través de Twitter, una de les webs censurades a la Xina. Sota els noms de Hanyunyi, Zfangzhou i Yinhm han explicat que l'acció va ser fruit de l'espontaneïtat, que quan van saber que Fang visitava la universitat van anar a comprar ous al mercat local, que després es van sentir desencoratjats perquè els seus professors eren presents a l'acte, però que Hanyunyi no s'ho va pensar dos cops i va llançar-li les sabates i almenys un ou. Hanyunyi va dir a través de Twitter: “Si no allibereu Ai Weiwei, aleshores tanqueu-me a mi també”. Ai Weiwei és un artista internacionalment reconegut i un activista prodemocràcia a la Xina que està detingut extraoficialment des del 3 d'abril i només dilluns passat la policia va permetre que la seva dona el visités en una presó indeterminada de Pequín.

Els estudiants i sobretot Hanyunyi han rebut gran suport a la xarxa i diversos blocaires xinesos han mostrat preocupació pel que podria passar-li. Hanyunyi en el context repressiu actual del país podria ser acusat de subversió i condemnat fins a 10 anys de presó. El “Gran Tallafocs” és una de les polítiques estella del govern xinès, justificada per les autoritats com una lluita contra la pornografia a internet, però que, en canvi, es tracta del sistema de censura de continguts més gran del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.