Política

L'entrada de PxC eclipsa la victòria històrica de CiU

patacada ·

El PSC deixa de ser la primera força per primera vegada i el candidat Joan Antoni Baron admet la derrota

Plataforma per Catalunya entra a l'Ajuntament amb tres regidors i la coalició d'ERC, Reagrupament i Junts Decidim queda sense representació

Patacada monumental, la que ahir es va endur el PSC de Joan Antoni Baron. Els socialistes van perdre tres dels onze regidors que tenien fins ara i queden amb només vuit: els pitjors resultats de la història. CiU, en canvi, va superar per primera vegada en 32 anys el seu principal rival, i tot i que va empatar en nombre de regidors –també en sumen vuit, un més que fa quatre anys–, la federació liderada per Joan Mora es converteix en la força més votada amb només 1.103 paperetes més. “Hem guanyat i hem fet històrica”, va dir ahir Joan Mora enmig de crits “d'alcalde, alcalde”. El convergent considera que els resultats el legitimen per formar el futur govern de la ciutat i va anunciar que la intenció és reunir-se amb tothom i contactar amb les forces de “provada tradició democràtica” per constituir el proper ajuntament.

A la seu del PSC ahir a la nit tot eren cares llargues i fins i tot es van vessar algunes llàgrimes. El seu candidat, Joan Antoni Baron, va sortir conservant l'enteresa però conscient dels mals resultats i assumint la derrota. “Hem perdut clarament”, va reconèixer als seus seguidors. Baron va explicar que havia felicitat a Joan Mora per la victòria però va encoratjar als seus companys “per continuar fidels als principis del partit”. “No ens rendirem”, va afirmar el candidat socialista que va apostar clarament “per un govern fort i estable”. “Ens trobarem amb les forces des de la responsabilitat”, va manifestar Baron que no va descartar formar una sociovergència a Mataró. Tot i refermar el seu compromís per quatre anys, el cert és que l'encara alcalde en funcions no va aclarir el seu futur dins del consistori mataroní. “Aquesta nit toca reflexionar sobre el resultat i després haig de parlar amb els companys”, va desvetllar Baron.

La gran sorpresa de la nit va ser la irrupció de Plataforma per Catalunya (PxC), que aconsegueix entrar a l'Ajuntament amb tres representants i més de 4.680 vots (10,48%). La cap de llista Mònica Lora no va voler ahir fet cap valoració perquè assegura que se sent “descontenta” amb el tractament que li ha donat la premsa. “No són xenòfobs i l'últim que exigim és un millor control de la immigració”, es va afanyar a dir la candidat, que va assegurar que marxava cap a Vic per celebrar la fita aconseguida amb el president de la formació d'ultradreta Josep Anglada.

Un altre dels vencedors de la nit van ser els populars de José Manuel López, que guanya un regidor més i de quatre passa a cinc. “Estem molt contents i hem assolit els objectius que ens havíem marcat”, apuntava el popular, que considera que l'entrada de PxC demostra que en determinats barris de la ciutat hi ha un problema greu amb la immigració. Per la seva banda, ICV-EUiA va aconseguir mantenir els dos regidors que ostentava fins ara. El seu cap de llista, Esteve Martínez, es va mostrar “moderadament satisfet”. “Hem millorat els números del 2007 però sí que es veritat que esperàvem treure el tercer regidor”, va matisar.

La CUP va mantenir el regidor que va obtenir ara fa quatre anys i es queda com la única força independentista dins el consistori. El seu candidat, Xavier Safont-Tria es va mostrar preocupat pels tres regidors obtinguts per la PxC. “Això demostra la mala política del govern que ha alimentat i ha estat un caldo de cultiu per aquest discurs xenòfob i més en època de crisi”, va lamentar. Segons el candidat no s'ha “plantat cara” a aquest discurs contra la immigració i ara en surt el resultat. Safon-Tria va afegir que a partir d'ara a més de ser la “veu crítica” de l'Ajuntament seran també el discurs antifeixista davant la representació d'aquest grup polític.

Com a líder de CiU em sento amb tota la legitimitat per formar el proper govern municipal
Joan Mora
ciu
Hem perdut clarament però no ens rendirem. Seguirem fidels als nostres valors
Joan Antoni Baron
psc
Hem tornar a aconseguir els millor resultats de la història del PP, amb cinc regidors
José Manuel López
pP
Estem moderadament satisfets, però esperàvem treure tres regidors
Esteve Martínez
ICV-EuiA
Em sap greu i crec que és un retrocés que hi hagi un partit com aquest a la ciutat
Francesc Teixidó
ERC
A partir d'ara serem, a més de la veu crítica, també l'antifeixista a dins de l'Ajuntament de Mataró
Xavier Safont-Tria
CUP

ERC surt de l'Ajuntament

Els grans derrotats de la jornada electoral va ser la gent d'ERC, que amb la plataforma de Junts Decidim i Reagrupament no van aconseguir obtenir representació municipal. El cap de llista d'ERC, Francesc Teixidó, visiblement afectat no amagava la seva decepció davant els mals resultats que els deixava fora de l'Ajuntament, on portaven vuit anys governant amb el tripartit. “Sembla difícil de creure però és la realitat que hi ha i crec que la ciutat ha estat la perdedora perquè em sap greu i crec que és un retrocés que hi hagi representació d'aquest partit a la meva ciutat” va dir en referència a la sorpresa dels resultats de PxC. El candidat republicà va assegurar que preveu una governabilitat complicada i va afegir que tot i l'esforç i la “feina ben feta” per part de la seva candidatura s'ha demostrat un cop més que no s'ha pogut resistir la “bipolarització” entre les dues forces majoritàries de CiU i el PSC. “Hem aconseguit un moment dolç on l'independentisme creix i amb il·lusió d'anar tots junts, però veiem que la gent vota altres coses. Estem en la bona direcció i seguirem treballant”, va manifestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.