Política

El TU té la clau a Tossa i no descarta tenir l'alcaldia

CiU, sense majoria, serà la primera a moure fitxa, però ha de convèncer el TU per no acabar a l'oposició

El grup Tossa Unida assumeix que té la clau del nou govern i exercirà aquest paper, tal com va confirmar ahir la seva cap de llista, Gisela Saladich. Més enllà d'això, no aclareix cap a quin costat decantaran la balança ni quines prioritats posaran sobre la taula a l'hora de pactar. El que és clar és que l'alcaldia que ara mateix ocupa en funcions Imma Colom, cap de llista de CiU, pot canviar de mans, malgrat que la llista convergent ha estat la més votada, amb 6 regidors.

Només dues alternatives semblen possibles. CiU pot buscar el pacte amb Tossa Unida (TU), que ha aconseguit 5 regidors –i no 4 com erròniament deia la web oficial dels resultats electorals–. La igualtat de forces, però, obligaria els convergents a cedir l'alcaldia, com a mínim una part del mandat.

L'altra possibilitat és un pacte entre el TU i el PSC, que ha estat el gran perdedor, tal com va reconèixer ahir la seva cap de llista, Pilar Mundet. Els 5 regidors del TU i els 2 [no 3 com es publicava ahir] dels socialistes farien Saladich alcaldessa.

Aritmèticament, però, hi ha una tercera possibilitat, que seria un pacte entre CiU i el PSC. Malgrat que ara ningú en renegui obertament, és clar que els dos projectes són incompatibles, tal com s'ha demostrat en aquest mandat. Un govern en minoria també es pot descartar, tenint en compte les declaracions de les líders de cada partit.

“Tenim la clau i cal gestionar el resultat”

Gisela Saladich és la candidata més satisfeta a Tossa. Ha guanyat dos regidors i és decisòria.

Com veu el futur govern municipal de Tossa?

Bé, el primer que hem de fer és parlar entre nosaltres. Ahir [abans-d'ahir per al lector] el que vam fer és celebrar els resultats. No era el moment de parlar. Avui cadascú està treballant, que ja ens tocava. I suposo que demà [avui] ja ens trobarem els del grup per parlar. La veritat, no és fàcil.

Ha tret un gran resultat. La van felicitar la resta de formacions?

Pilar Mundet, la candidata socialista, ho va fer. De CiU, només un regidor, i algun altre tímidament.

Considera que Tossa Unida té la clau del govern?

I tant que ens veiem amb la clau! Quan no hi ha majories, llavors entra en escena el joc polític. I nosaltres creiem que cal acabar amb aquest odi polític que hi ha a Tossa. Hem de tirar el poble endavant. I això és el que intentarem.

Troba que ha recollit aquest vot de gent que està farta d'aquestes picabaralles?

També hem recollit el vot de gent jove que mai s'ha tingut en compte i que ara ha pogut dir-hi la seva. Espero haver tingut més vots d'aquests que no pas dels altres. I, d'altra banda, és important tenir en compte el gran nombre de vots en blanc i nuls. Això és el que ens ha de fer pensar a tots els polítics.

Es veu alcaldessa?

No és en el que he pensat més fins ara. He pensat com gestionar aquests bons resultats. I la veritat és que no ho sé. S'ha de pensar molt. Els egos no han de prevaldre en les decisions. Estem molt satisfets de la feina ben feta i volem continuar així.

“El partit més votat hauria de governar”

Imma Colom, alcaldessa en funcions i cap de llista de CiU, es va prendre el dia d'ahir com una aturada en el camí. La seva formació ha perdut la majoria absoluta i això l'obliga a buscar un aliat per mantenir-se en el govern. Reconeix, però, que la possibilitat d'una aliança de Tossa Unida i el PSC, tots dos fins ara a l'oposició, la pot fer fora de l'alcaldia.

Com valora els resultats electorals?

Estem contents perquè som la llista més votada. La valoració, per tant, és positiva.

I ara quin panorama polític es presenta?

Avui [ahir pel lector] toca relaxar-nos, perquè la campanya ha estat dura. Aquesta setmana començarem a parlar, però encara no ens hem reunit els membres del grup. Segurament a partir de dimecres començarem a moure fitxa. Som la llista més votada i és el que ens toca.

Tenen alguna preferència de pacte?

En absolut. No sé si les altres dues candidates en tenen alguna. Per la nostra part, no.

Li fa por una aliança contra CiU?

No em fa por. Però en política tot és possible. Ja s'ha vist altres vegades.

I un govern en minoria, el veu possible?

Possible ho és tot. Tot depèn de què voti cada formació el dia de constitució del nou Ajuntament. Però el millor per a Tossa, i en general per tots els pobles, és un govern fort i estable.

L'alcaldia és irrenunciable?

Com li deia, encara no hem parlat d'aquests destalls amb el grup. Però sempre he pensat que la llista més votada és la que hauria de governar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.