Política

CiU no tindrà en compte les sigles per fer pactes a Salt

Torramadé no tanca ‘a priori' la porta a acords de govern o puntuals amb cap partit, incloent-hi PxC

El PSC veu difícil el pacte, IPS de moment no es defineix i PxC està disposada a parlar amb tothom

El guanyador de les eleccions de diumenge a Salt, Jaume Torramadé (CiU), va dir ahir que el criteri a l'hora de prioritzar pactes de govern o acords puntuals amb les altres formacions serà maximitzar la capacitat d'aplicar el seu programa, i que no té cap preferència pel que fa als grups. Amb aquesta postura, Torramadé contesta les peticions de l'alcaldessa en funcions, Iolanda Pineda, que no pacti amb Plataforma per Catalunya (PxC). El futur alcalde va contestar que es fixa “més en el tarannà de les persones que en les sigles”, tot i que va admetre que les sigles “a vegades són importants”. Torramadé va reiterar que parlaria “amb tothom”, però que no descarta manar en minoria.

CiU va obtenir nou regidors, i la majoria absoluta se situa en onze. Els possibles pactes de govern amb què s'aconseguiria la majoria serien amb el PSC, que en té sis, amb Independents per Salt (IPS), amb dos regidors, o amb els tres regidors que ha obtingut PxC. Tot i que el PSC no descarta d'entrada a arribar a acords amb la federació nacionalista, Pineda els veu difícils “per la situació d'imputat del senyor Torramadé”. D'altra banda, el futur regidor i cap de grup d'IPS, Ferran Burch, no es manifesta a favor ni en contra de possibles acords amb CiU. Ho fa dependre de la decisió que prengui l'assemblea que el grup celebrarà dijous, on s'hauria de definir el posicionament d'IPS respecte a possibles pactes. Tanmateix, Burch ja ha confirmat que no entraran en cap govern en què hi hagi PxC o el PP, i que mostrarien “una forta oposició” si CiU pacta amb la formació xenòfoba PxC, que encapçala Carles Bonet. Bonet matisa les acusacions de xenofòbia i racisme que els fan, i sosté que el seu objectiu és “treballar per millorar la vida de tots els saltencs, sigui quin sigui el seu origen”, i que està disposat a parlar amb tothom. En les hipòtesis de possibles pactes, l'únic grup que no pot ser determinant és el PP, que ha obtingut un sol regidor.

Pel que fa al desenvolupament de la campanya, el PSC ha denunciat CiU a la Junta Electoral. Les acusacions són que CiU va enviar missatges de mòbil i correus electrònics en què demanaven el vot el mateix dia de les votacions. També els acusa d'haver repartit propaganda electoral la matinada de la jornada de reflexió.

“Ens preocupa molt l'estat real de les finances de l'Ajuntament”

Ha quedat a dos regidors de la majoria absoluta. Veu possible la governabilitat amb minoria o s'imposa un pacte de govern?

Tal com han quedat els resultats hi ha diverses possibilitats. Els propers dies ho analitzarem i després parlarem amb els altres grups.

Què espera de l'oposició?

M'agradaria que fessin una oposició tan responsable com la nostra. Quan estiguin d'acord amb les propostes, que votin a favor i si no, en contra, però amb responsabilitat.

Quina valoració fa de l'entrada de PxC a l'Ajuntament?

No en faig cap valoració d'entrada, més enllà de pensar que els altres grups haurem d'analitzar per què un nombre important de votants ha optat per una formació d'aquestes característiques.

Què és el primer que farà com a alcalde?

Ens preocupa molt l'estat real de les finances municipals, perquè establiran quines hauran de ser les polítiques econòmiques i el calendari d'execució del nostres projectes del programa.

Un dels grans debats durant la campanya ha estat el pla ARU, quin futur immediat li espera?
Un replantejament, perquè hi ha molts tipus d'ARU. Estem d'acord en que arribin diners per millorar el barri centre, però hem de veure en quina forma s'han de fer aquestes millores, i si cal farem una consulta popular.

“Farem una oposició més responsable que la de CiU”

La pèrdua de tres regidors que han tingut, creu que s'ha d'interpretar en clau nacional o local?

Crec que en clau local. És una resposta que també s'ha donat en altres municipis amb índexs alts d'immigració. Hi ha molta gent que viu una situació molt difícil a Salt i ho han expressat fent-nos un vot de càstig.

CiU vol replantejar l'ARU, un dels punts principals del seu programa. Li preocupa que el projecte es pugui aturar?

Estic convençuda que l'ARU tirarà endavant. Li buscaran un altre nom, canviaran els imports i potser alguna altra cosa, però l'ARU és una oportunitat que s'ha d'aprofitar perquè hi ha un acord signat i uns diners compromesos. Salt no es pot permetre deixar escapar aquesta oportunitat.

Quin tipus d'oposició faran?

D'entrada farem una oposició més responsable que la que ha fet CiU al llarg d'aquest mandat. Nosaltres analitzarem les propostes que faci l'equip de govern i votarem en virtut d'això. No pel fet de ser propostes de CiU les rebutjarem d'entrada.

Amb qui creu que pactarà CiU?
Això ho han de respondre ells. Nosaltres només demanem que no pactin amb PxC. Hem sentit que dirigents de CiU han dit en l'àmbit nacional que no es pactaria amb PxC, però això no ho hem sentit del senyor Torramadé, i ens preocupa.
CiU ha dit que parlarà amb tothom. Amb quina predisposició hi aniran vostès per arribar a pactes?
Primer hem d'esperar que ens truquin. Després, si és el cas, escoltarem quines són les seves propostes i decidirem. En tot cas serem conseqüents amb tot el que hem dit durant la campanya, i he de dir que ara per ara el fet que el senyor Torramadé estigui imputat fa l'acord més difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.