Política

VALLÈS OCCIDENTAL

Menys majories absolutes i vells pactes que ja no sumen

El comportament dels electors no segueix patrons generals, però castiga més el PSC i ERC i beneficia CiU, el PP i partits alternatius

Giménez arrasa a Castellar, ERC manté Sant Llorenç Savall i CiU perd la majoria absoluta a Sentmenat

El mapa polític municipal de la comarca després de les eleccions afavorirà la continuïtat pel que fa a les cares dels alcaldes i alcaldesses, però els resultats han alterat substancialment la correlació de forces. El ball de regidors perjudica, sobretot, el PSC –amb 26 edils menys– i ERC –que en perd 15–, i beneficia el PP –que gairebé en duplica el nombre, fins a 52– i CiU –8 més–. Els socialistes, però, continuen per davant de la federació en termes absoluts: 117 contra 105.

En el pròxim mandat hi haurà menys majories absolutes, només cinc, respecte a les vuit del 2007. El PSC les ha perdut a Badia –on han caigut gairebé 21 punts percentuals– i Barberà, amb 9 punts menys, tot i que no haurien de patir per mantenir les alcaldies i n'han aconseguit una altra, a Castellar, on Ignasi Giménez va assolir la meitat dels vots.

A CiU, per la seva banda, se li ha escapat la majoria absoluta a Sentmenat –aconseguida fa quatre anys amb un bon grapat de vots de càstig al PSC que ara han optat per altres opcions–. Però en canvi reforça les places fortes de Sant Cugat, amb Mercè Conesa millorant els números de Recoder, i Matadepera, on l'alcaldessa Mireia Solsona va revalidar l'absoluta amb el 60% dels sufragis. ERC, tot i la patacada electoral, ha retingut la majoria absoluta de Ricard Torralba a Sant Llorenç Savall, però l'ha perduda a Gallifa, on s'ha produït un transvasament de la majoria absoluta dels republicans cap a Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Aquest partit només ha obtingut una altra acta a Matadepera, en detriment d'ERC.

Pactes a revisar

A diferència de Terrassa, on la desaparició d'ERC no impedirà al PSC i ICV-EUiA sumar amb un pacte d'esquerres, les davallades d'alguns dels partits que han governat pot comprometre la continuïtat dels pactes de govern de Santa Perpètua (PSC-ERC-CiU) i Palau-solità i Plegamans (CiU-ERC-PP). En el primer cas, però, la irrupció de PxC podria afavorir un empat en 10 edils entre govern i oposició. En el segon, CiU ha repetit com a segona força i, tot i escurçar distàncies respecte al PSC, la llei d'Hondt ha fet que la socialista Teresa Padrós tingui un regidor més, que podria sumar amb ICV-EUiA i ERC o l'altra nova formació del consistori, Veïns de PSiP. A la CUP li han faltat dos vots per assolir l'acta. I es dóna la circumstància que si haguessin anat a parar de CiU a la candidatura independentista, el PSC tindria un regidor menys.

A Sant Quirze, en canvi, la davallada del PSC impossibilita l'aritmètica amb els seus socis de CiU, que han guanyat un edil, i ara haurien de sumar en pactar, presumiblement, amb el PP. A Rubí, l'alcaldessa en funcions, Carme Garcia, també estudia ampliar el pacte amb ERC a ICV-EUiA, tradicional opositora. I com a paradigma de trencaclosques polític, la nova situació del ple de Viladecavalls, amb quatre edils de CiU, dos de l'escindida Unió Municipal i d'ICV-EUiA i un representant de PVA, PP, PSC, ERC i Rcat que prefiguren un escenari ben incert.

El PSC i CiU podrien reeditar pactes a Montcada i Ripollet

Tot i haver perdut dos regidors, el PSC de Montcada continuaria sumant amb CiU, que creix en l'únic ple on hi haurà Cs. A Ripollet, la davallada de Parralejo tampoc li impedirà governar amb CiU.

ERC millora el resultat a Polinyà i Cerdanyola

La desfeta comarcal d'ERC, que ha perdut percentatge de vots en la majoria de municipis, contrasta amb la situació de Cerdanyola, on retorna al ple amb dos edils, i Polinyà, on hi ha entrat amb un.

La CUP fa història a Sant Cugat, amb dos regidors

La CUP de Sant Cugat va estar a punt de doblar els vots aconseguits el 2007 i va assolir les dues úniques actes de l'organització a la comarca, en detriment d'ERC, que desapareix.

Boada podria recuperar l'alcaldia a Vacarisses

L'exalcalde de Vacarisses Salvador Boada (UIPV) va quedar diumenge a un pas de la majoria absoluta. La caiguda del PSC, ERC i ICV-EUiA, que tenien un pacte alternatiu, li facilita un acord amb V per V.

PxC obté tres actes més a la comarca

Amb resultats desiguals, PxC, el discurs del partit de Josep Anglada, ha obtingut regidors als plens de Santa Perpètua (5,2%), Badia (6,2%) i Polinyà (9,4%), tot i ser testimonials en altres poblacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.