Política

Bel no descarta els pactes tot i la majoria absoluta

L'alcalde de Tortosa afirma que CiU està oberta a fer un govern encara més ample, però que descarta d'entrada el PSC i PxC

Els socialistes només guanyen CiU en una mesa de Remolins

Majoria absoluta amb 12 regidors, més del 49% dels vots emesos i una victòria aclaparadora en tots els barris i pobles del municipi. Però, tot i així, Ferran Bel no descarta encara assolir un pacte estable de govern amb alguna de les forces polítiques del nou consistori. En aquest sentit, l'alcalde i candidat de CiU a la reelecció només rebutja d'entrada el PSC –per les diferències polítiques i personals amb el candidat i exalcalde Joan Sabaté– i també el partit xenòfob PxC, que ha aconseguit representació per primer cop a Tortosa. “Durant la setmana vinent parlaré amb tots els caps de llista, tot i que si hagués de valorar només els 15 dies de campanya no hauria de fer-ho amb ningú”, va sentenciar.

Amb aquestes declaracions, Bel volia deixar clar que encara no ha descartat la possibilitat de reeditar el pacte amb ERC, però que també sondejarà les possibilitats de formar un govern més ample amb Iniciativa o bé amb el PP. Però per damunt de tot, volia expressar el seu malestar amb la campanya de tots contra CiU que han fet la resta de candidats amb motiu del 22-M. En aquest sentit, a CiU ha sorprès l'enfocament de la campanya del nou candidat d'Esquerra, Josep Felip Monclús. “Ha renunciat completament a l'acció de govern feta pels regidors d'ERC, Ricard Forés i Valentí Marín”, va advertir Bel. L'alcalde ha pres nota d'unes declaracions, en un míting, en què Monclús identificava CiU com els hereus del franquisme, així com dels atacs d'ERC per les retallades en ensenyament i salut.

En qualsevol cas, Bel va valorar ahir que l'obra de govern durant els quatre anys ha tingut més importància que els 15 dies de campanya i que els ciutadans han fet prevaldre això per damunt de qualsevol altre tema. “Sense tot el que hem fet durant el mandat, el que hem fet durant la campanya no hauria servit de res”, va insistir. Amb tot, el candidat de CiU va destacar la “molt bona campanya” que han fet, tot remarcant que se sentia “molt orgullós dels continguts, dels tempos i dels temes que s'han tocat en cada moment”. Segons Bel, ”només ha calgut fer alguns retocs sobre marxa”, tot llegint de manera correcta el desenvolupament de la campanya. A més, CiU calcula que els 25 membres de la candidatura de Bel han visitat un total de 14.000 cases fent el porta a porta durant tota la campanya.

De fet, CiU ha obtingut 6.644 vots, 743 més que el 2007, i ha guanyat en els 18 col·legis electorals i en 44 de les 45 meses. El PSC només es va imposar a CiU en una mesa del col·legi electoral de Remolins, i només per onze vots de diferència. De fet, l'electorat de tots els barris i pobles s'ha decantat majoritàriament per la candidatura de Bel, que fa quatre anys ja va aconseguir la victòria en 39 meses electoral. Enguany, al conjunt del barri de Remolins, el PSC també s'ha enfonsat i s'ha quedat amb només 292 vots, menys de la meitat dels que va aconseguir el 2007. A la resta del nucli antic, en què els socialistes acostumaven a treure sempre bons resultats, CiU s'ha imposat amb una diferència de 26 vots. Però és a la resta de Tortosa on la majoria de Bel és més aclaparadora. Així, en col·legis electorals com el del Temple triplica el resultat dels socialistes.

Amb aquest panorama, Bel va analitzar ahir els resultats amb els comitès locals de Convergència i d'Unió. En aquesta trobada també havien de participar els regidors electes i sortints, així com els alcaldes pedanis i els tres presidents de les entitats municipals descentralitzades (EMD) de Jesús, Campredó i Bítem. Després de les eleccions de diumenge, ERC es manté amb dos regidors com la tercera força al consistori, tot registrant el seu millor resultat en unes municipals, amb un 9,03% dels sufragis. Amb tot, la segueix molt de prop Iniciativa-Entesa per Tortosa, amb només 60 vots de diferència. Així, hi ha barris com ara Ferreries i Remolins en què Forcadell ha obtingut més vots que els republicans, per bé que la candidatura de Monclús aconsegueix més bons resultats a Campredó, Bítem i Jesús. D'altra banda, al marge que l'independent Xavier Dalmau ha pogut mantenir un regidor per al PP, a CiU els preocupa que PxC haja aconseguit representació municipal gràcies als vots registrats en barris com ara Remolins, Sant Llàtzer, Ferreries i el Temple. Per exemple, en una de les meses de Ferreries, PxC és la tercera força en vots, al davant d'ERC i d'ICV. En aquest sentit, Bel va dir que caldrà estudiar el nou escenari amb PxC, i va recordar que una major participació –va ser del 59,32%– hauria deixat Jordi Casanova fora del consistori. Finalment, els vots en blanc (443) i nuls (236) també van pujar diumenge a Tortosa.

A les EMD, Panisello, Cugat i Sanahuja

G.M.

Pere Panisello tornarà a presidir l'EMD de Jesús, amb un 67,89% dels vots i set regidors. El PSC i el PP en tindran un. Josep Cugat també ha guanyat a Bítem amb el 57% i set regidors de CiU, per dos del PSC. A Campredó, Joan Sanahuja ha guanyat amb el 57% i cinc regidors, per dos del PSC i dos d'ERC. CiU també ha guanyat als Reguers (66,5%) i Vinallop (56,5%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.