Política

MIQUEL ESTRUCH,

CAP DE LLISTA D'ERC-ACCENT-RCAT I PRESIDENT D'ERC A BADALONA

“Seguirem treballant per Badalona”

El cap de llista de la coalició encapçalada per Esquerra analitza els resultats de diumenge

Estruch, també president d'ERC a Badalona, es compromet a continuar endavant amb el projecte

Què ha passat?

S'han donat tres factors. Onada de canvi de final de cicle democràtic com a conseqüència de la crisi, la polarització i la dispersió en l'àmbit de l'esquerra i l'independentisme. Si suméssim el vot independentista, ens portaria a tenir dos regidors. No és una feblesa de l'independentisme. Per part nostra, després d'haver fet una bona campanya, després d'haver fet una proposta engrescadora que havia motivat molta gent, no hem estat capaços de resistir aquest tsunami.

No fan autocrítica?

L'autocrítica de l'acció de govern la vam fer en el seu moment. Evidentment hi ha coses a les quals no hem pogut arribar, però fem una valoració satisfactòria en el conjunt de l'obra de govern d'aquests quatre anys. No hem arribat a tot el que ens havíem proposat. La millor autocrítica que podíem fer és incorporar a la nostra candidatura part de la societat civil que havia estat crítica amb nosaltres.

Va ser un error tornar a pactar amb el PSC?

L'error ha estat no haver estat capaços de variar determinades actituds del PSC. La gestió ha estat bona, però no hem tingut prou força per canviar cert despotisme i clientelisme.

La gent ha valorat la vostra feina al capdavant de Cultura?

Crec que sí. Assumim les mancances i els errors. Però en el seu conjunt en Mateu Chalmeta ha estat un molt bon regidor. Ha fet una molt bona tasca. Però també hem fet autocrítica dels errors i les mancances i ho hem incorporat al nostre programa. L'autocrítica no han de ser paraules, sinó fets.

En campanya deia que si l'independentisme no era present al ple seria una anomalia.

Ho és. És una anomalia que l'independent que té capacitat per tenir dos o tres regidors no tingui representació.

Què farà Esquerra a partir d'ara?

Ja he dit repetides vegades durant la campanya que el projecte de debò començava el dia 23, amb el resultat que fos. Ha estat el pitjor dels escenaris possibles, però això no varia el nostre compromís. Ahir [dilluns pel lector] vam tenir reunió executiva, aquesta setmana també tindrem una reunió tots plegats i començarem a posar fil a l'agulla. Se'ns ha girat feina. Més feina de la que ens pensàvem i, per tant, quan hàgim fet el procés de dol, que ha d'anar acompanyat d'un anàlisi politicocientífic dels resultats, haurem de definir les estratègies de manera immediata per seguir treballant pel nostre projecte i per la ciutat de Badalona.

Accent té lloc dins d'Esquerra?

Accent té lloc dins d'Esquerra i no només Accent té lloc dins d'Esquerra.

Quin balanç fa dels resultats globals a Badalona?

Sense voler dramatitzar, són cicles democràtics. Això entra dins la normalitat. Hi ha un tsunami que està afectant tot Europa i un context de crisi. Alguns ho expressen votant canvi. Com que el poder estava en aquests moments a l'esquerra, el canvi passa a la dreta. Altres ho expressen seient i dormint a les places de les nostres ciutats. Tothom ho expressa com pot. Tot això entra dins la normalitat, en aquest cas ha estat excessiu, en la meva manera d'entendre-ho. La nostra ciutat, una ciutat treballadora, que no és una ciutat rica ni burgesa, ha tingut com a força més votada la que representa el contrari del que la ciutat és: de dreta i espanyolista.

Què hauria de fer Convergència i Unió?

Allò a què es va comprometre amb els seus electors.

Què?

A l'hemeroteca hi és. Ells van dir que no donarien el poder al Partit Popular.

Seguirà vinculat a la primera línia de la política badalonina?

Sí. De moment sí.

A Esquerra?

Treballant per la meva ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.