Política

Regidor per sorteig

El PP i el grup VIC empaten a vots a Cabrils i la Llei d'Hondt fixa que el darrer regidor s'ha de sortejar

CiU vol tancar un acord de govern amb populars i independents abans de saber qui tindrà el segon edil

El PP i el grup dels Veïns Independents de Cabrils (VIC) han empatat a 264 vots. Això els dóna 1 regidor a cadascú, però en aplicació de la Llei d'Hondt el darrer regidor del consistori també seria per a una d'aquestes formacions Donat l'empat, l'assignació s'haurà de fer per sorteig.

A Cabrils, les eleccions les ha guanyat CiU, amb 5 regidors, però necessita el suport de 2 regidors més per poder governar amb majoria. En aquest escenari, el segon regidor que es disputen el PP i el VIC té encara més transcendència. Tot i això, la candidata nacionalista, Lina Morales, ja ha anunciat que la seva intenció es formar govern amb tots dos. Per no entorpir la negociació, vol firmar l'acord abans del sorteig.

La candidata nacionalista, per tant, descartat governar amb minoria i recorda l'experiència de fa quatre anys, quan va acabar a l'oposició després d'una moció de censura. Els partits que van formar el nou govern –PSC, ERC, ICV i un grup independent– han rebut un vot de càstig. Entre tots quatre sumaven 7 regidors i, per tant, tenien majoria absoluta. Després de les eleccions de diumenge el grup independent ha desaparegut del consistori i el tripartit només suma 3 regidors –un representant per a cadascú.

Un vot nul podria decidir el segon regidor

Abans de fer-se el sorteig entre PP i VIC per decidir a qui li pertoca el segon regidor, s'haurà de resoldre una impugnació del PP sobre un vot a favor de la seva candidatura que el president d'una de les meses va considerar nul perquè hi havia una escriptura. Els populars consideren que el vot és vàlid i si la Junta Electoral els donés la raó no caldria fer el sorteig.

Segons expliquen fonts del PP, una persona que els va votar va escriure a la papereta el nom de la candidata per Cabrils, Carmen Torres. El president de la mesa va considerar que el vot era nul, mentre que el PP defensa que la persona que va votar “no insultava ningú”, sinó que simplement va voler “ratificar” el sentit del seu vot i “per desconeixença” va escriure el nom de la candidata.

La Junta Electoral de Mataró manté la nul·litat del vot perquè considera que qualsevol guixot a la papereta invalida el vot. “No s'han molestat a valorar que hi havia escrit”, es lamenta la candidata afectada, Carmen Torres. El PP estudia ara recórrer aquesta decisió. En cas de mantenir-se l'empat, Torres ha demanat que se sortegi el segon regidor, tal i com fixa la Llei d'Hondt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.