Política

opinió

Ajustar-se a la realitat

Els nous governs locals sorgits de les eleccions de diumenge passat s'enfronten a una de les situacions més complicades i difícils de la democràcia. Just quan hi haurà més demandes socials per culpa d'una crisi econòmica a la qual encara no es veu sortida, és quan les hisendes locals tenen menys recursos i ho passen més malament.

Ha arribat l'hora de constituir governs forts, on es prioritzi l'eficàcia i l'eficiència davant del tacticisme polític. Als ajuntaments els ha arribat l'hora d'ajustar-se a la realitat, i aquesta realitat, amb transparència, l'ha de conèixer l'opinió pública. Hem de saber la veritat del que passa als ajuntaments.

El que ja sabem és que baixen les xifres de recaptació, fruit de la baixada de l'activitat. També sabem que, enmig d'una crisi com la que estem vivint, no es poden augmentar més els impostos. La solució, avui, passa perquè els ajuntaments es creguin de veritat que només se'n sortiran si generen les condicions necessàries perquè es puguin crear més empreses i, per tant, més ocupació. Aquesta és la veritable aposta de futur i no cap altra. Els nous ajuntaments hauran de saber mimar l'empresari i l'emprenedor, únics subjectes creadors de riquesa. I fer-ho decididament, amb mesures econòmiques i amb facilitats logístiques.

Ajustar-se a la realitat vol dir també posar fi a la sobredimensionada administració local. Els nous ajuntaments han de fer una profunda reflexió sobre si poden mantenir una estructura de personal i de despesa corrent que ha crescut aquests últims anys de forma desproporcionada si la comparem amb l'augment del cens de cada població. Si s'analitza bé, es veurà que no és coherent que la primera empresa de serveis de moltes poblacions sigui l'ajuntament.

Ara comencen a alçar-se veus que creuen que en alguns ajuntaments hi hauria d'haver expedients de regulació d'ocupació. Segurament, no és el millor que pot passar. Com tampoc ho és a l'empresa privada. Però és una possibilitat que, si cal, s'haurà de posar sobre la taula. És una mesura possible, ja que al personal laboral de les administracions públiques se'ls aplica el dret laboral, com fa poc reconeixia el president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve.

Les empreses no tenen més remei que adaptar-se a la nova situació. Per què no les administracions?

Les empreses no poden perdre diners si volen sobreviure. Algú es creu que els ajuntaments poden fer-ho, de sobreviure, si no aturen el dèficit?

És l'hora que els ens locals trobin mesures de col·laboració i de participació, com ara mancomunar serveis. És l'hora de tancar un finançament just per a les hisendes locals, una assignatura pendent des de l'inici de la democràcia, que no es va abordar en temps de vaques grasses i que ara serà molt difícil de resoldre.

És l'hora de constituir ajuntaments facilitadors, no obstaculitzadors de l'activitat econòmica i empresarial.

Ara, toca als ajuntaments ajustar-se a la realitat. I, segurament, no poden esperar gaire més a fer-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.