Política

Pendents dels pactes

Les negociacions per establir majories continuen en 46 municipis de les comarques gironines

Es necessitaran acords per governar en els consells del Baix Empordà, la Selva i el Gironès

A Girona, Olot
i Salt, CiU es planteja un govern en minoria

Les diverses formacions que han obtingut representació en aquestes eleccions negocien ara possibles pactes per formar majories estables als ajuntaments. Hi ha, en aquests moments, 46 municipis en què cap partit no ha obtingut majoria absoluta, i s'hi han obert converses per aconseguir estabilitat en el govern, tot i que en algun lloc, com a Girona, Olot i Salt, els guanyadors (CiU, tots tres casos) es plantegen iniciar el mandat governant en minoria i amb suports puntuals d'altres forces. Queden dues setmanes per a la constitució oficial dels nous ajuntaments (l'11 de juny), i no són pocs els fronts oberts, sobretot en poblacions on la correlació de forces està més que igualada i tot depèn d'una formació minoritària que ha de decidir cap on es decanta.

Les coses estan resoltes, a hores d'ara, en comptats municipis sense majoria. Per exemple, a Palamós, on el PSC ha quedat a les portes de la majoria absoluta (8 regidors) i finalment pactarà govern amb ERC (2) i EPSJ-ICV (1). També sembla força clar, tot i que no s'ha tancat, un pacte a Blanes entre el PSC i ICV-EUiA per formar govern, i a Santa Coloma de Farners, on el PSC, ERC i Colomencs pel Canvi s'aliaran amb tota probabilitat per deixar fora CiU, la llista més votada, i el fins ara alcalde, Antoni Solà. A Tossa, el PSC i Tossa Unida acosten posicions per fer fora del govern CiU, i a Sant Hilari, Esquerra i la PIG-E també prendran l'alcaldia als convergents, segons tots els indicis. A Lloret, el PSC donarà suport a CiU si fa plegar els regidors Josep Valls i Ignasi Riera per poder tancar el pacte.

Tot està molt més obert a Palafrugell, on fins ara es perfilava un pacte del PSC amb CiU, però ERC, que inicialment optava per quedar-se a l'oposició, ha tornat a entrar en joc i proposa una reedició de l'acord d'aquest últim mandat amb l'Entesa i CiU. A Sant Feliu de Guíxols, CiU i el PSC podrien arribar a un acord per barrar el pas a Tots per Sant Feliu (segona força), i a Castell-Platja d'Aro tot depèn d'un pacte de CiU amb ERC o amb el PP.

A Torroella de Montgrí, tot apunta que CiU, la llista més votada, formarà govern aquesta vegada i no quedarà a l'oposició, amb Esquerra, l'EST i el PP com a opcions d'acord, després de la forta davallada de la UPM.

A Roses, CiU, la llista més votada, proposa a Gent del Poble (2 regidors) i al PP (3 regidors) un pacte a tres bandes, i deixar fora d'opcions el PSC. A l'Escala, el PSC es decanta per arribar a la majoria amb ICV, i a Castelló, CiU confia en el suport dels independents de la UDM i d'IPM-PM.

També caldran acords per governar als consells comarcals de la Selva i el Gironès, on de moment tot està obert, i el Baix Empordà, on es podria repetir el tripartit del PSC, ERC i ICV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.