Política

La Generalitat revelarà demà l'abast de la retallada

L'executiu aprovarà el projecte de llei del pressupost i incomplirà l'objectiu del dèficit que li exigeix el govern espanyol

Persegueix l'abstenció dels partits l'oposició, començant pel PSC

El govern posarà demà tots els punts sobre les is pressupostàries. L'executiu aprovarà el projecte de llei que tant havien reclamat els partits de l'oposició abans del 22-M. I concretarà, per tant, les conseqüències de la retallada del 10% de la despesa global, en quina proporció afectarà tots els departaments i, sobretot, els més sensibles per al manteniment de l'estat del benestar: Ensenyament, Salut i Serveis Socials.

Un cop passats els comicis municipals, el govern ha pitjat l'accelerador amb l'objectiu que el Parlament doni el llum verd als comptes abans de l'últim ple de juliol. El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, ha tingut contactes amb els líders dels partits per aplanar el camí del pressupost. Les negociacions entre els grups parlamentaris, però, s'acceleraran a partir de demà mateix, quan el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, entregui a l'hemicicle l'USB que contindrà els comptes.

L'executiu persegueix que, tant en el debat a la totalitat com en la votació final de la llei, es produeixi una abstenció dels partits de l'oposició. La Generalitat prioritza, d'entre tots ells, el PSC, que ja es va abstenir en la votació de la investidura d'Artur Mas. CiU al·lega que els antics socis del tripartit no poden desentendre's d'uns pressupostos que, en gran mesura, són producte del llegat financer que van deixar a Mas després del 28-N. I tampoc no els demana que hi votin a favor. L'exconseller d'Economia Antoni Castells va avalar dijous la necessitat que la Generalitat posi fre a la despesa. CiU confia que els socialistes catalans actuaran amb responsabilitat i no bloquejaran l'aprovació dels comptes.

El projecte mantindrà la retallada global en el 10% anunciat, tot i que en els departaments d'Ensenyament, Salut i Benestar Social la rebaixa serà inferior. El govern també ha garantit que la suma de les polítiques socials suposaran el 70% del volum de tot el pressupost. L'estalvi respecte als comptes de l'any passat serà d'uns 2.700 milions d'euros. Les úniques partides que creixeran seran les corresponents al pagament dels interessos contrets per antigues emissions de deute. L'increment dels interessos equivaldrà, segons va anunciar el mateix Mas, al pes de la conselleria de Cultura.

Els comptes, a més, incompliran el compromís adquirit pel tripartit de situar la previsió de dèficit a l'1,3% del PIB. Mas-Colell ja va anunciar que anirà més enllà del 2% si l'Estat manté la seva negativa de pagar els 1.450 milions corresponents al fons de competitivitat. La Generalitat farà demà, per tant, un cop de puny sobre la taula de la negociació amb Madrid. Confia que el govern espanyol sàpiga llegir el missatge i cedeixi en la seva negativa de no atorgar a Catalunya la bestreta corresponent a aquest fons. Fins al juliol, els comptes es podrien modificar al Parlament i, en tot cas, Mas-Colell no pensa llançar la tovallola fins a final d'aquest any. Per tot plegat, la Generalitat encara té pendent d'aprovació el seu pla de viabilitat i no disposa del permís de Madrid per emetre deute a llarg termini. Aquesta rei-vindicació s'entreveu ja com una de les cartes amb què jugarà CiU al Congrés. La federació està disposada a donar aire al PSOE, abatut pel 22-M, però amb contrapartides.

LA XIFRA

7.600
són els milions
de dèficit que va deixar el govern tripartit. Són 2.900 més dels que havia previst.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.