Política

JOAN HERRERA

SECRETARI GENERAL D'ICV

“L'acord amb CiU ha de ser en autogovern i integració”

Adverteix que els convergents incompliran els seus compromisos si deixen que un PP “xenòfob” arribi a l'alcaldia de Badalona

Sosté que només donarien suport a un ajust que no fos tan dolorós en l'àmbit social i si es taxés l'economia contaminant i especulativa

Diu que el seu programa ja incorporava propostes del moviment

Pressupost
ICV té previst presentar una esmena a la totalitat als comptes de la Generalitat. “Puc entendre que s'ajornin determinades inversions, però no que les retallades afectin àrees tan importants com l'educació i la salut”, assegura. “Per què no recaptem impostos en el camp de l'energia nuclear o ajornem la supressió gairebé total de l'impost de successions?”.
Si el PP governés a Badalona, la ciutat
es convertiria
en un camp de proves de la FAES

Un cop salvats els mobles del tsunami electoral que ha colpejat amb força els seus exsocis del tripartit, el secretari general d'Iniciativa advoca per les aliances de progrés en la formació de nous governs locals. La seva oposició als pressupostos i a l'eliminació de l'impost de successions no hauria d'impedir, emperò, l'entesa amb CiU en termes d'avenç nacional i cohesió social del país.

Iniciativa ha estat l'únic soci de l'anterior govern que no ha patit una ensulsiada electoral, però han perdut una cinquantena de regidors...

Hem tingut molt bons resultats a Barcelona ciutat, bons a l'àrea metropolitana i insatisfactoris al territori. El resultat a Lleida ha estat el més dolorós. Ara necessitem un projecte amb més extensió territorial.

El tempteig d'aliances postelectorals centra ara totes les mirades. Han tancat cap pacte de govern?

L'únic municipi on la negociació està bastant avançada és el Prat. Aquí, segur que governarem perquè estem a un regidor de la majoria i és molt probable que l'acord amb el PSC es consolidi. Pel que fa a la resta, tot està obert. Nosaltres seguirem prioritzant opcions de govern de progrés i ens oposarem a aquelles alcaldies, com podria succeir a Badalona, que van contra la cohesió social del país.

Vol dir que defensaran pactes per evitar que el PP lideri ajuntaments?

No estem parlant d'un PP qualsevol. Estem parlant sobretot d'evitar que el candidat dels populars a Badalona, Xavier García Albiol, i el seu discurs racista i xenòfob, estiguin al capdavant de la tercera ciutat de Catalunya, que es convertiria en un camp de proves de la FAES.

I CiU hi està, per la tasca?

L'actitud que té Convergència és de deixar fer i permetre que governin, i això vol dir incomplir. A Badalona, CiU es va comprometre explícitament a evitar una alcaldia en mans de García Albiol. No es pot posar en perill la integració a canvi d'aconseguir estabilitat parlamentària o suport per als pressupostos.

Han exercit una ferma oposició al govern: no a la supressió de l'impost de successions, no als pressupostos... Hi ha cap punt d'entesa amb l'executiu?

N'hi hauria d'haver dos. En primer lloc, com ja he dit, la cohesió, el model de la Catalunya d'un sol poble que defensa la condició de catalans dels immigrants. Però també la demanda d'autogovern amb voluntat unitària i d'avenç nacional.

Quins canvis hauria de fer CiU en el pressupost per aconseguir el seu suport?

Unes tisores tenen dues fulles: la de les despeses i la dels ingressos. L'ajust no es pot fer només retallant la inversió social que afecta àmbits tan importants com l'educació i la salut. En aquest sentit, per exemple, nosaltres exigim alternatives que no afectin el model com ara la reducció de la despesa farmacèutica amb la promoció de l'ús de medicaments barats.

I pel que fa a la fulla dels ingressos...?

S'ha de recaptar en els àmbits de l'economia contaminant i especulativa i exigir un esforç, també a les grans fortunes.

Més enllà de donar suport als acampats en relació a la polèmica intervenció, han intentat establir ponts de diàleg amb els “indignats”?

Gent del partit hi ha parlat abans i després de les eleccions. Els hem escoltat i creiem que les seves propostes són realitzables. De fet, moltes de les mesures que reclamen com ara la taxa Tobin o la dació en pagament, ja estaven en el nostre programa polític.

Quins podrien ser els seus candidats al Congrés dels Diputats?

No hi ha res decidit: això es farà en un procés de primàries.

Es replantejarien la proposta d'ERC de concórrer en coalició a les eleccions generals?

No, nosaltres ja tenim un projecte i una coalició pròpi

a, i la nostra forma de fer política.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.