La sentència del Suprem sobre el sumari 18/98 desmunta la tesi utilitzada per tancar el diari «Egin»

El Tribunal Suprem espanyol desmunta les tesis que va utilitzar el jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón per clausurar, el 15 de juliol de 1998, el diari Egin i l'emissora Egin Irratia en la sentència que l'alt tribunal va fer pública dimarts sobre el recurs que va presentar la defensa d'Orain SA i de la resta d'empreses dedicades a l'edició del diari basc i d'Egin Irratia contra les condemnes dictades per l'Audiencia Nacional en el macrosumari 18/98.

Declaració sense efecte

En la sentència, l'alt tribunal espanyol deixa sense efecte la declaració d'il·licitud de les activitats i la dissolució d'Orain SA i la resta d'empreses que contribuïen a l'edició del diari.

Invalida mesures

A més, el tribunal invalida «el comís i liquidació del patrimoni» d'aquestes societats. Decisió que l'alt tribunal aplica també a empreses d'altres àmbits que també van ser dissoltes en el marc del macrosumari 18/98, com ara MC Uralde SL, Untzorri Bidaiak, Ganeko, Grupo Ugao SL i Gadusmar SL.

Els advocats de la defensa d'aquestes empreses i de les editores d'Egin i Egin Irratia, assenyalen en els seus respectius recursos contra la sentència condemnatòria, que l'Audiencia Nacional havia aplicat indegudament l'article 129 del Codi Penal, que permet la dissolució d'una empresa, ja que en cap moment havia procedit a declarar les empreses com a «associacions il·lícites», ni podia fer-ho perquè cap de les acusacions ho va demanar.

En aquest punt, el Suprem dóna la raó a la defensa. Per una banda, admetent que, en no haver declarat les empreses associacions il·lícites, en cap cas hi té cabuda la seva dissolució.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.