Política

barcelona

Crida d'Hereu a la regeneració per “reconquerir Barcelona”

El líder socialista rep el vistiplau de la militància, amb l'absència de Carnes, per anar a l'oposició, “condició per fer un projecte nou”

Insta el PSC nacional a fer també una “renovació” per donar suport al procés barceloní

L'encara alcalde en funcions pel PSC a Barcelona, Jordi Hereu, va fer una crida a regenerar el propi projecte socialista per Barcelona i el partit a escala nacional. Ho va fer ahir, en el consell de federació, on no hi havia, segons van confirmar fonts del PSC, Jordi William Carnes, primer tinent d'alcalde en funcions, que havia estat crític amb Hereu i l'oposició clara que planteja fer. Era la primera trobada pública amb la militància, després de la dura derrota electoral, i Hereu va entonar un mea culpa matisat, al mateix temps que va advocar per a la recomposició de les idees, del partit i dels ponts amb els ciutadans per “reconquerir Barcelona”.

L'escenificació d'aquest inici de reconstrucció van ser els llargs aplaudiments amb què va ser rebut Hereu, just abans del seu parlament, l'únic obert als mitjans. “Aquest mandat no ha marcat la nova etapa d'il·lusió” que havia de significar, segons Hereu, després dels resultats del 2007, que consolidaven una tendència a la baixa. “El 2007 ja va ser un avís, i no hem sabut generar una nova etapa que fes que la gent defensés el model de Barcelona”. El líder socialista va assumir-ne “la responsabilitat”, però alhora va vincular el revés electoral a “molts factors adversos”, entre els quals va anomenar “la crisi econòmica”, els 32 anys de govern a Barcelona i “la crisi general dels socialistes”.

Per tot plegat, i bo i advertint que el més fàcil hauria estat “deixar-ho”, va demanar “la confiança” al consell de federació per “fer una bona oposició, condició indispensable per refermar un nou projecte”. Una oposició que va definir com a “ferma, implacable en allò que ho ha de ser” –d'exemples, la llei òmnibus o les retallades– i “constructiva” en temes com ara la sortida de la crisi econòmica i el tractament de la immigració. Dels 120 militants que van assistir al consell de federació, 116 van votar a favor de la resolució que resumia aquesta oposició i sols quatre es van abstenir.

El text explicita “la plena disponibilitat per arribar a acords amb altres forces polítiques, i en particular amb CiU”, cosa que semblaria una concessió al sector de Carnes, que havia demanat més diàleg d'Hereu amb el govern de Trias. En tot cas, però, la resolució tanca la porta, com ja va anunciar el mateix Hereu, a ocupar les regidories dels districtes.

En la resolució, com en el discurs d'Hereu, es va fer especial èmfasi a “obrir les fronteres” del partit, a “parlar amb molta més gent de la ciutat”, per reflotar la situació del partit a Barcelona. El punt de partida és una oposició que els remarqui com a “alternativa”, perquè, més endavant, puguin “decidir les persones que han d'encapçalar aquest nou projecte”. Passava de puntetes, així, per la possibilitat que ell sigui el candidat pel 2015, cosa que, en una entrevista recent, ja va dir que li agradaria. Ahir, però, probablement no tocava.

Però en paral·lel, i aquí Hereu va ser molt clar, “cal un PSC més renovat, amb altres actituds i visions, que entri més gent” per “avançar a Barcelona”. Així, apostava per un congrés nacional que refaci el projecte a tot Catalunya. En el consell de federació, que va incloure 27 intervencions i va durar quasi tres hores, hi havia membres de la direcció nacional del partit, com Miquel Iceta –assegut a la darrera fila– o José Zaragoza.

Encertar el bon to de l'oposició és una de les claus per regenerar el projecte socialista a Barcelona
No tirarem endavant un projecte per Barcelona si el projecte global del partit no fa aquest pas
Aquest resultat és un cop dur, però ens hem de sobreposar i seguir servint la ciutat des de l'alternativa de govern
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.