Política

els nous ajuntaments

Quadrar el pressupost, principal maldecap a Blanes

L'alcalde, Josep Marigó, va afirmar que el pressupost del 2011 té un dèficit de sortida de 3.339.000 euros

El nou cartipàs busca l'eficiència i l'estalvi en la despesa de l'aparell polític

“Els números que tenim ara confirmen el que intuïem, que el pressupost del 2011 té un dèficit de sortida de 3.339.000 euros”, va afirmar ahir l'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC). Marigó hi va afegir que confia que al setembre es pugui tenir el pressupost, que caldrà equilibrar i que actualment està prorrogat.

En consonància amb la delicada situació econòmica, l'equip de govern de Blanes va donar a conèixer ahir el nou model de funcionament de l'Ajuntament amb les àrees que tindran assignades els regidors, i que està encaminat a l'estalvi però també “a l'eficiència i eficàcia”. El nou cartipàs municipal, segons va explicar Marigó, permetrà reduir un 28,07% la despesa de l'aparell polític, fet que representarà un estalvi anual de 136.398 euros.

A banda del cartipàs, el nou equip de govern vol elaborar el que Marigó va definir com un “pla de mandat”, que seria el full de ruta de l'Ajuntament. “Volem elaborar un pla de mandat, el document que marqui les línies estratègiques dels propers quatre anys, que serà un full de ruta obert. Serà una eina diferent de les que es feien servir fins ara”, va destacar.

El nou cartipàs redueix el nombre de tinences d'alcaldia, i es passarà de les set que tenia CiU a tres, i s'estructura en quatre grans àrees coordinades per l'alcalde i els tres tinents d'alcalde. La reducció del nombre de tinences d'alcaldia respon a la necessitat de reduir la despesa. A més, només l'alcalde tindrà dedicació exclusiva, es congelen els sous i les indemnitzacions a regidors i se suprimeix la possibilitat que el sou de l'alcalde s'incrementi un 30% encara que cobrés més en una feina anterior. “L'anterior alcalde se l'havia agafat i ara es torna al sou base, que és d'uns 54.000 euros anuals bruts”, va dir Marigó, tot i que va matisar que la xifra no és exacta. Continuant en la línia de l'estalvi econòmic, es redueix a la meitat la despesa de subvencions als grups polítics, ja que hi ha dos grups menys al ple (PDB i ERC), i es disminueix un 26% la subvenció de funcionament de cada grup municipal.

Simplificar tràmits

La nova estructuració en quatre àrees (Alcaldia, Benestar i Ciutadania, Serveis Generals i Territori i Sostenibilitat) no es fa només per estalvi, sinó també, segons va dir Marigó, per racionalització i “eficiència i eficàcia” per evitar la duplicitat d'accions, i simplificar la presa de decisions i tramitacions. Benestar i Ciutadania té com a continguts específics, entre altres, Participació Ciutadana, Joventut i Promoció de la Ciutat. Aquesta última àrea englobarà Turisme, Comerç, Promoció Econòmica i Foment del Treball. “Era un dels temes estratègics de la campanya i per això penja també d'Alcaldia”, va explicar l'alcalde, que també va posar èmfasi en la regidoria de Govern i Barris, que hauria de servir per millorar les relacions entre el govern i les associacions veïnals. D'altra banda, l'alcalde va destacar que es vol treballar molt per aconseguir recursos externs. “L'Ajuntament, per poder actuar, necessita recursos econòmics, materials, humans, moltes vegades hi ha subvencions de moltes maneres, i volem crear una unitat que estigui a l'aguait de les possibilitats que hi hagi on sigui”.

LA FRASE

Volem elaborar un pla de mandat que marqui les línies estratègiques dels propers quatre anys
Josep Marigó
Alcalde de blanes

LA XIFRA

28,07%
és el percentatge d'estalvi de despesa anual de l'aparell polític, segons el nou cartipàs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.