Política

El govern promet mà dura i admet insuficiències

Mas espera que els manifestants violents rebin un “càstig exemplar”, perquè l'atac a la “democràcia” ha de tenir “conseqüències”

Admet que el dispositiu policial preveia una protesta pacífica i no “‹kale borroka›”

“Es van traspassar les línies vermelles i això té conseqüències”. L'endemà, tranquil, del setge al Parlament, Artur Mas va centrar el focus d'atenció sobre els manifestants. No hi havia cap indignat a les portes del parc de la Ciutadella, que es va despertar blindat encara pels Mossos d'Esquadra. Però l'ombra de la protesta recorria els passadissos de la cambra. Mas va prometre mà dura contra els acampats que van intentar impedir l'entrada dels diputats a l'hemicicle. Al llarg del matí també s'esberlava el conjur dels partits de no qüestionar el dispositiu policial, que el conseller Felip Puig va explicar en una esperada compareixença pública en què va admetre algunes insuficiències.

Mas va aclarir durant la sessió de control que l'executiu havia preparat el dispositiu policial amb la planificació que la protesta seria “pacífica”, atès que aquest era l'esperit declarat del moviment 15-M. “Estava previst en circumstàncies de més tranquil·litat”, va admetre amb un to lleugerament autocrític. Per Mas, el que es van trobar els Mossos, en canvi, era “kale borroka organitzada”.

“Autèntics cafres”

Els presidents de la Generalitat i el Parlament comparteixen la convicció que no es pot repetir una protesta així. Per això es van esforçar a exhibir fermesa contra els “autèntics cafres” –així els va anomenar Mas– que van intentar aturar la celebració del ple. El president de la Generalitat va assenyalar que espera un “càstig exemplar” de la justícia a aquells que van executar un “atac flagrant a la democràcia i a aquest Parlament”.

El mateix dimecres l'executiu es va posar en contacte amb la fiscalia. Hi va veure la “màxima predisposició” a obrir diligències, segons va detallar Mas, tenint en compte que es podrien haver comès dilectes tipificats al codi penal. Els articles 494 i el 498 preveuen penes de fins a cinc anys de presó per als que impedeixin a un diputat “assistir a les seves reunions”. El president de la Generalitat va prometre una actitud “no bel·ligerant, però sí contundent i tremendament exigent” contra els acampats que van exercir la “violència, intimidació i coacció”. Interior escombra ja les imatges per identificar manifestants. Mas va augurar que es produiran més detencions.

Informe jurídic

El Parlament, a més, estudia si es persona en les diligències de la fiscalia o presenta una denúncia com a part perjudicada. La presidenta de la cambra, Núria de Gispert, va assegurar que presentarà un informe jurídic en la pròxima reunió de la mesa, que se cita tots els dimarts. Les mesures que emprengui la institució parlamentària són independents de les denúncies que interposin els diputats que ho considerin oportú a títol personal, com ho va fer dimecres mateix el convergent Gerard Figueras, a qui també van robar la bossa.

El PP, però, demana més contundència. Alícia Sánchez-Camacho va adreçar un escrit a la mesa perquè s'elabori un dictamen jurídic sobre això. Els populars són del parer que no només els violents van delinquir, sinó també tots aquells que van intentar impedir d'una manera o una altra l'entrada dels diputats al Parlament. Més “contundència” i “fermesa” és el que va demanar Sánchez-Camacho tant a la cambra com al govern de la Generalitat.

Intentar impedir el funcionament del Parlament està tipificat al codi penal com un delicte greu
Núria de Gispert
presidenta del parlament
Espero que hi hagi un càstig exemplar per a la gent que va cometre un atemptat contra la democràcia
El dispositiu policial és matèria opinable. Es deia en aquest moviment que hi havia pacifisme total
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.