Política

L'oposició retreu que no es garantís prou la seguretat

Asseguren que l'operació policial va ser insuficient i improvisada a l'hora de protegir les persones que entraven al Parlament

Felip Puig anuncia als grups que compareixerà a la cambra

Dimecres va ser un dia caòtic al Parlament i tots els grups es van concentrar a condemnar la violència dels “indignats”. No era l'hora de parlar ni del dispositiu policial ni de fer crítiques cap a Interior. Però ahir la treva es va acabar i l'oposició va abraonar-se contra Felip Puig i la seva estratègia a l'hora de garantir la seguretat dels diputats i els treballadors que havien d'accedir a la cambra. L'única formació parlamentària que va preferir mantenir-se en un discret segon pla va ser el PP, que en les últimes setmanes visualitza una clara entesa amb CiU –només el regidor barceloní Alberto Fernández Díaz va escometre contra el Departament d'Interior–.

Les imatges de Marina Geli sacsejada; d'Alfons López Tena escopit; de Gerard Figueras demanant auxili o d'Ernest Maragall empentat són el millor exemple, segons l'oposició, per demostrar que l'operació policial va ser “insuficient” i “mal dissenyada”. Els diputats que havien d'entrar a peu pel carrer Wellington passaven pel mig d'un cordó policial, però en els carrers adjacents no hi havia prou agents com per protegir-los. Alguns “indignats” van aprofitar aquest escenari per acorralar uns quants polítics i, fins i tot, per robar-los, com va ser el cas de Figueras al qual li van agafar la bossa de mà o del diputat invident, Josep Maria Llop, al qual van provar de prendre-li el gos pigall. “Va haver-hi una clara insuficiència dels mecanismes posats en marxa pel govern per preservar el normal funcionament de les institucions”, va destacar el portaveu socialista, Miquel Iceta.

Improvisació

Els grups també van retreure la falta de planificació en el sentit que es va haver d'improvisar sobre la marxa l'entrada d'una quarantena de diputats a l'hemicicle en furgonetes policials en comprovar que no hi havia cap altre accés possible. Els consellers, el president Mas i altres parlamentaris van haver de fer servir l'helicòpter. “S'hagués pogut preparar una concentració prèvia i entrar plegats”, es va queixar el diputat d'ICV, Jaume Bosch, que va aprofitar l'avinentesa per llançar una crítica directa i incisiva a aquells partits, sobretot CiU i PP, que van convertir l'exconseller d'Interior Joan Saura en l'ase del tots els cops durant el segon tripartit. “Si aquests fets arriben a passar amb Saura, ja l'haurien linxat”, va apuntar taxativament.

Esquerra també va criticar que no es garantís la “integritat” dels que volien entrar al parc de la Ciutadella i va demanar la compareixença del conseller Puig per donar explicacions, igual que el PSC.

Això sí, els partits van centrar les seves ires cap a Puig i el Departament d'Interior, però no cap als efectius policials, als quals van agrair el seu “esforç” per protegir els diputats i la resta de gent.

Les declaracions de l'oposició es van produir al matí i a la tarda Felip Puig els va reunir per donar-los més detalls de la jornada de dimecres. Els va demanar disculpes per les agressions i coaccions que havien patit i va confirmar que compareixerà de forma voluntària al legislatiu. Algunes formacions, però, van trobar insuficients les explicacions de Puig.

“Ara Saura semblaria dur al costat d'en Puig”

El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, s'ha sumat a les crítiques pel dispositiu policial que el conseller d'Interior, Felip Puig, va gestionar al parc de la Ciutadella per evitar que els indignats impedissin l'entrada dels diputats.“Ara Saura [exconseller d'ICV-EUIA] podria semblar dur al costat d'en Puig", va dir després de qualificar els incidents ocorreguts abans-d'ahir com “els últims, els més greus però no pas els únics”, va afegir.

Fernández Díaz considera insòlit que 1.000 manifestants poguessin provocar els aldarulls a la Ciutadella i va demanar mà ferma a l'actual govern per tallar de “soca- rel” el “triple problema que Barcelona arrossega des de fa temps: incivisme, delinqüència, i ordre públic”. Fernández Díaz, que en tot moment es va referir a ocupes i antisistema com a protagonistes dels aldarulls, també va reclamar que l'Ajuntament es personi com a acusació particular “contra els violents” per danys, intimidació, coacció i agressió als diputats i per haver-los impedit l'accés al Parlament.

e. ansola

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.