Política

Salvador Esteve serà el primer president convergent de la Diputació

El batlle de Martorell s'imposa a la resta d'aspirants, entre els quals l'alcaldessa de Sant Cugat i el líder de CiU a Terrassa

L'edil d'Hisenda de Badalona (PP) i l'alcalde de Terrassa (PSC) sonen com a vicepresidents de l'ens

L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, serà el primer president convergent de la Diputació de Barcelona, després del tomb municipalista que es va produir el 22-M i del pacte de govern que CiU i el PP van tancar la setmana passada. Tot i que encara no s'ha produït la confirmació oficial, fonts de la federació nacionalista apunten que el veterà alcalde, i president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), s'hauria imposat finalment als altres candidats que també entraven a les travesses, com ara el líder de CiU a Terrassa, el diputat Josep Rull, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. “La cosa va per aquí, jo estic molt ben situat, però no em puc proclamar president perquè fins la setmana vinent no s'escolliran els diputats que m'han de votar”, explicava ahir Esteve, que va reunir-se al Parlament amb el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, suposadament per parlar sobre el seu futur al capdavant de la Diputació.

La incògnita ara és el nom de les persones que tindran les vicepresidències de l'ens. Els convergents n'ocuparan la segona i quarta (una està reservada per a UDC) i, a banda de Rull i Conesa (CDC), hi ha diversos candidats que tindrien possibilitats d'assumir-les: l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent (CDC); el d'Igualada, Marc Castells (CDC); la regidora de Barcelona Sònia Recasens (UDC); l'edil de Badalona Jordi Subirana (UDC); l'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona (UDC), i l'alcalde de Cercs, Ferran Civil (UDC). El PP controlarà la primera i la tercera vicepresidència, i els noms que guanyen més força són el d'Alberto Fernández Díaz, cap de llista a Barcelona (que ocuparia la vicepresidència primera), i el del nou edil d'Hisenda de Badalona, Ramon Riera. Pel que fa a la cinquena vicepresidència, s'ha ofert al PSC, que no tanca la porta a acceptar-la. De fet, ja hi ha un nom que sona: el de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro.

Domini absolut de CiU

En aquesta nova etapa, l'estructura de la Diputació es reduirà de tretze a cinc àrees executives de govern. CiU assumirà la vicepresidència de Coneixement i Noves Tecnologies i la d'Atenció a les Persones, mentre que el PP tindrà la de Territori i Sostenibilitat i la de Desenvolupament Econòmic i Ocupació. La Vicepresidència Institucional és la que s'ha ofert al PSC.

El 22-M ha situat CiU per primera vegada al govern de les quatre diputacions catalanes. La de Tarragona continuarà en mans de Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, i la de Lleida la presidirà el diputat Joan Reñé, batlle de Fondarella. L'alcalde de Salt, Jaume Torremadé (UDC), es perfila com a president de la Diputació de Girona.

LA XIFRA

5
Són les vicepresidències
de la Diputació: dues les tindrà CiU, dues el PP i la cinquena s'ha ofert al PSC.

Alcalde veterà de CiU al feu del PSC

Salvador Esteve acaba d'iniciar el seu sisè mandat com a alcalde de Martorell, la ciutat on va néixer ara fa 66 anys. Pare de cinc fills i avi de deu néts, va afiliar-se a CDC el 1977 i va ser regidor de l'Ajuntament des del 1979 fins al 1987, any en què va esdevenir alcalde per primera vegada. Des de llavors ha desenvolupat aquest càrrec, excepte el mandat 2003-2007, en què un pacte entre PSC, ERC i ICV va desbancar CiU del govern de Martorell, tot i ser la força més votada. El 2007, la federació nacionalista va obtenir la majoria absoluta –que va revalidar el 22-M– i Esteve va ser escollit president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Un dels seus mèrits per ser el primer president convergent de la Diputació de Barcelona és, doncs, el fet d'haver pogut mantenir el pes de CiU al seu feu del Baix Llobregat, una comarca tradicionalment socialista i on el PSC continua sent la força més votada tot i la desfeta electoral del 22-M.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.