Política

El govern portarà a la justícia el bloqueig del Parlament

L'executiu exhibeix severitat amb els que van provocar els incidents de la Ciutadella i comprensió amb els manifestants

Garanteix que tindrà en compte les demandes dels que es van mobilitzar diumenge i que hi buscarà resposta

Un combinat de comprensió amb els milers d'“indignats” que es van manifestar el 19-J i de severitat amb els violents que van intentar impedir l'entrada als consellers i diputats al ple del Parlament el 15-J. Aquesta és la posició del govern després que la reunió del Consell Executiu analitzés ahir la seqüència de fets ocorreguts la setmana passada. En un moment en què la fiscalia ha obert diligències per investigar el bloqueig de la cambra, el govern li facilitarà tota la informació de la qual disposi i, un cop s'identifiqui els responsables, anirà als tribunals, probablement, com a acusació particular cas per cas. La decisió de l'executiu arribava en paral·lel a la del Parlament, que també se suma a les diligències iniciades, i tampoc descarta emprendre accions penals a mesura que avanci la investigació.

Des del govern, però, es va insistir a “diferenciar” els fets de dimecres de la manifestació de diumenge, pacífica, que va aplegar milers de persones i que ha revifat la simpatia pel moviment. L'executiu “ho té en compte i ho vol tenir en compte. Haurem de saber donar la resposta necessària”, va afirmar el seu portaveu, Francesc Homs. El gest, però, és de difícil visualització, atès que el moviment dels “indignats” és molt heterogeni, té caràcter assembleari i, fins ara, ha actuat sense portaveus visibles. El missatge que es vol transmetre des de la plaça de Sant Jaume és que “no s'és indiferent” a les demandes dels manifestants i, en general, a les persones que estan patint la crisi, surtin o no al carrer a queixar-se. No tant que es donarà una resposta ràpida a unes reivindicacions àmplies i complexes.

El govern, però, també defensa que el pla d'ajustament que està portant a terme i que és el blanc de les crítiques dels mobilitzats és necessari amb l'actual situació econòmica. Coincidint amb el clam dels “indignats”, CiU vol reactivar les negociacions amb el PSC per tractar de la llei electoral catalana, una assignatura pendent de Catalunya, ja que és l'únic territori de l'Estat que no té una normativa específica. La intenció seria reobrir la ponència parlamentària –fracassada en la darrera legislatura– a la tardor per embastar, si és possible, la llei durant els primers dos anys. La referència de la federació, tal com s'explicava en el seu programa electoral, és el model alemany de doble papereta: per districte i per partit.

La pilota, per a Hereu

I què passa amb els acampats que encara queden a la plaça de Catalunya? El govern entén que es tracta d'un problema d'ocupació de la via pública i que, per tant, és responsabilitat de l'Ajuntament de Barcelona, capitanejat en funcions per Jordi Hereu. “S'hi haurà de posar fi”, considerava Homs, partidari d'esgotar, però, les vies de diàleg amb les persones que es mantenen en aquest cèntric espai. “S'ha de concretar com es fa el diàleg i com s'executa aquest diàleg”.

Amb la llei òmnibus la nostra voluntat és de diàleg, començant pel primer grup de l'oposició de la cambra catalana
Pel que fa als fets violents, el govern posarà a disposició de la fiscalia totes les dades i actuarem als tribunals

Gest amb el PSC per la llei òmnibus

El govern va oferir diàleg ahir als grups per acordar l'anomenada llei òmnibus, que modifica una vuitantena de normatives d'un sol cop. Un cop acabat el període d'exposició pública, l'avantprojecte ha rebut més de 2.300 al·legacions, que l'executiu està estudiant i ordenant.

Abans d'aprovar-lo en el Consell Executiu, CiU obrirà una tanda de converses amb la resta de grups parlamentaris per estovar la negociació de la llei. Començant pel PSC. Des de la federació nacionalista es vol reprendre la relació que va portar els socialistes a facilitar la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. “Per diàleg, per part nostra no quedarà”, va assegurar el portaveu de l'executiu, Francesc Homs.

Vol dir això que aspiren a pactar la normativa amb el PSC? No, conscients que es tracta d'un projecte molt ampli i divers, des de l'executiu es vol recórrer a l'anomenada geometria variable per poder tirar-lo endavant al Parlament abans que acabi aquest any. En el marc del diàleg ofert, el govern no tanca la porta, fins i tot, a trossejar la llei en diverses normatives com han demanat des de l'oposició, per poder emprendre millor el debat. Tots els grups han criticat l'amplitud d'una norma que, segons el govern, pretén afavorir la simplificació administrativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.