Política

Zapatero s'enfronta al balanç catastrofista de l'oposició

El president espanyol inicia avui el seu darrer debat de política general demanant ajut per poder culminar les seves reformes

Els grups del Congrés li retrauran la nul·la capacitat que ha demostrat per gestionar la crisi econòmica

Els portaveus no obliden que serà el seu últim duel amb Zapatero

José Luis Rodríguez Zapatero afronta el seu darrer debat de política general en un dels moments més crítics de la recessió econòmica. Dos anys després que hagués assumit que la situació era delicada però que en un tres i no res es veurien els “brots verds”, el president espanyol no només no ha pogut garantir l'anunciada remuntada, sinó que d'ençà de llavors l'economia ha caigut a les profunditats del pou. El seu objectiu a partir d'avui i en els propers tres dies serà reclamar la complicitat dels grups del Congrés per poder culminar el procés de reformes engegat, amb l'argument que no es poden aturar de cap manera perquè els organismes i els mercats internacionals miren de reüll les finances espanyoles i s'ha d'esquivar com sigui un hipotètic rescat. Ahir mateix, vigília del debat, la prima de risc va superar la barrera psicològica dels 300 punts, la qual cosa va evidenciar la falta de confiança en les polítiques de l'executiu espanyol.

Amb aquest panorama, Rodríguez Zapatero pretén realitzar aquests tres dies l'exercici de mirar només endavant, concretament fins al març del 2012, que és quan venç la legislatura, demanant l'ajut de formacions com ara CiU i el PNB, que la setmana passada ja el van salvar in extremis d'un gairebé segur avançament electoral abstenint-se perquè es pogués tramitar la reforma de la negociació col·lectiva. Però malgrat que se'n va sortir, no va poder dissimular la imatge d'un cap d'executiu agònic al qual ja només interessa passar de qualsevol manera els nou mesos que resten per a les generals. A hores d'ara, al president espanyol no li importa salvar la situació encara que sigui en el darrer minut, havent assumit com ha fet que no impulsarà les reformes amb el màxim consens polític i social.

Litigis pendents

Rodríguez Zapatero intentarà defugir haver de fer balanç de la seva gestió de la crisi i dels set anys de mandat, si més no en els aspectes més polèmics. En canvi, els grups de l'oposició no obliden que aquest podria ser el darrer cop que mantenen un duel amb el president espanyol. Qui més qui menys té litigis pendents amb el líder socialista. El cap de l'oposició, Mariano Rajoy, posarà un cop més l'accent en l'exigència que posi fi a la legislatura perquè no ha estat capaç de tirar endavant l'economia. Això sí, el president del PP no té la intenció de dir quines seran les seves receptes per mirar de reconduir la situació en el supòsit que aquesta vegada sí que aconsegueixi instal·lar-se a La Moncloa.

Els grups catalans no obliden els reiterats incompliments en matèria d'infraestructures i d'inversions. Però sobretot recorden el lamentable procés de reforma de l'Estatut i el nul interès per recuperar el poc que va deixar la sentència del TC, de la qual avui fa un any. A més de criticar-li que malmesa que deixarà l'economia, Josep Antoni Duran i Lleida, de CiU, Joan Ridao, d'ERC, i Núria Buenaventura, d'ICV, no desaprofitaran l'ocasió de retreure-li que hagi abandonat la carpeta catalana.

Les claus

Ambient general de final de cicle polític

M. O

El PSOE cada dia s'assembla més al Titànic minuts abans que el transatlàntic s'enfonsés al mar, però Zapatero és dels pocs que encara creuen que és possible tapar les vies d'aigua per poder arribar sans i estalvis a la costa més propera; és a dir, a les generals del 2012. La seva escassa credibilitat com a gestor s'afegeix a la seva incapacitat per salvar el seu partit d'una derrota segura en aquestes eleccions. Però tot i així, ha decidit ordenar a l'orquestra que continuï tocant com si res, mentre els seus col·laboradors a La Moncloa organitzen l'evacuació del vaixell per poder aferrar-se a les restes d'un naufragi que tothom veu imminent i que, de fet, alguns socialistes pretenen que es produeixi com més aviat millor.

No variar el rumb

En la política espanyola ja fa temps que es respira ambient de final de cicle. Tant és així, que Pérez Rubalcaba –testimoni mut d'aquest debat– és dels que voldrien girar full i enfrontar-se abans d'acabar l'any al PP de Mariano Rajoy. El capità de la nau, però, s'entesta a no variar el rumb, si no és que un cop de vent l'obliga a modificar els plans d'esgotar la legislatura. Aquest, de fet, és un dels grans misteris del debat que s'inicia avui al Congrés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.