Política

Què se n'ha fet, del 10 de juliol?

La societat civil convoca una marxa sobiranista per revifar l'esperit del 10-J i reflexionar sobre el posterior “fracàs” d'aquell gran èxit

ERC, SI, la CUP i Reagrupament hi donen suport; CiU no es pronuncia

La manifestació,convocada per dissabte que ve a la tarda, sortirà
de la plaça Urquinaona

“Què se n'ha fet, de la nostra indignació? Del clam per la independència? Algú li ha donat sortida?”, es va lamentar Marita Viscarro, una de les portaveus de la iniciativa ciutadana que ahir va convocar oficialment una nova marxa sobiranista pel 9 de juliol sota el lema Pel nostre futur: independència. La manifestació hauria de servir, segons els seus organitzadors, per “reflexionar sobre el fracàs de l'èxit col·lectiu del 10-J”. La desfeta, consideren els seus impulsors, s'evidencia en complir-se un any del crit col·lectiu independentista més multitudinari de tots els temps sense que s'albirin avenços prou significatius en la processó menada a assolir la fita del secessionisme.

“Volem fets” podria haver estat la proclama de l'acte d'ahir. Sobretot tenint en compte que el baròmetre d'opinió del CEO, que es va fer públic dimarts, va xifrar en un 42,9% el percentatge de catalans que votaria a la independència en un hipotètic referèndum (sense oblidar que el federalisme segueix sent l'opció que aglutina més suport) i que els resultats de la consulta sobiranista del 10-A a Barcelona van superar les expectatives dels seus organitzadors. La reclamació d'aquests “fets” tenia un destinatari clar: “Els partits són impermeables a les nostres reivindicacions?”, va etzibar Viscarro a la classe política. Quim Masferrer, actor i director teatral, hi va posar el contrapunt: “El problema és que els catalans som molt tossuts i volem un país normal.” L'autor, juntament amb l'actriu Txe Arana, Viscarro i el també membre de l'organització Oriol Domènech, van ser els encarregats d'anunciar la convocatòria reivindicativa que dissabte vinent sortirà de la plaça Urquinaona.

Es tracta, van aclarir els seus responsables, d'una marxa “sense subvencions i sense l'interès concret de cap partit polític”. Amb tot, la mobilització sí que compta amb el suport d'ERC, SI, Reagrupament i la CUP. Qui encara no s'ha pronunciat respecte a això és CiU. Entitats com ara la Fundació SOM, Estat Català, Llatins per la Independència i part de les organitzacions locals que van impulsar les consultes pel dret a decidir hi han col·laborat.

“Ho tenim tot, només ens falta valor”, va assegurar l'octogenari Domènech, apassionat i envalentit per les aclamacions del petit auditori on va tenir lloc l'acte. “Jo sortiria al carrer ara mateix”, va fer broma Masferrer després que el seu company d'organització fes una crida per un front comú sense escletxes: “No importa si som de dretes o d'esquerres, hem d'anar tots a l'una per la independència.” “Que si Reagrupament, que si SI... Això fa riure, senyors!”, va continuar Domènech en un retret clar a les divisions i escissions sempiternes que continuen esberlant la unitat dels partits sobiranistes.

“Esperem que vingui molta gent, però serem els que serem”, va declarar Masferrer, que no va voler fer pronòstics de participació respecte d'una mobilització que neix amb la pregunta vindicativa del “què se n'ha fet, del 10-J?”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.