Política

Ara toca als consells

CiU acapara el poder en els consells comarcals de la demarcació, que es constituiran la setmana que ve, llevat del del Gironès

En cinc dels vuit organismes, la federació nacionalista té majoria absoluta i, en els altres tres ha arribat a acords per governar

Només queden tres consells comarcals per aclarir qui en liderarà el govern

Els colors de Convergència i Unió dominen clarament en els governs dels consells comarcals de la demarcació, que s'han de constituir la setmana que ve –l'excepció és el del Gironès, que s'endarrereix fins a final de juliol a causa del retard en l'Ajuntament de Girona pels recursos d'ERC–. La federació nacionalista té la majoria absoluta en cinc organismes comarcals (Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l'Estany, Ripollès i Cerdanya). A la resta, els convergents han arribat a acords per governar: amb ERC a la Selva, amb el PSC, al Baix Empordà i pràcticament segur amb el PP, al Gironès.

A més, ja s'han anunciat els noms d'alguns futurs presidents comarcals: Jordi Xargay i Joan Espona ho tornaran a ser al Pla de l'Estany i a la Garrotxa, respectivament; a la Selva, Robert Fauria tornarà a ostentar el càrrec que ja va tenir en els dos primers anys del mandat passat; i s'estrenaran Xavier Sanllehí (Alt Empordà) i Miquel Rovira (Ripollès). A la resta de consells comarcals, encara no se sap oficialment el nom del futur president. Tot i així, a la Cerdanya, tot indica que Ramon Moliner, alcalde d'Alp, liderarà el nou govern. I, en el cas del Gironès, són possibles candidats Mateu Parera i Jordi Noguer, alcaldes de Fornells i Sant Gregori. En el cas del Baix Empordà, queda clar que la presidència de CiU serà per a quatre anys, i no es repartirà amb el PSC, la formació política amb què governaran.

Gironès

S'endarrereix el govern comarcal de Girona

La constitució del Consell Comarcal del Gironès no es farà fins a finals de juliol per l'endarreriment en la formació del govern de Girona. CiU serà la força principal, però li falta un conseller per tenir majoria, qüestió que es podria resoldre amb un més que probable acord amb el PP promogut per les cúpules dels dos partits. Pel que fa a la presidència del Consell, des de CiU asseguren que no hi ha res decidit. Candidats podrien ser Mateu Parera-Nieto, alcalde de Fornells, o Jordi Noguer, alcalde de Sant Gregori, que tenen tots dos majories còmodes als seus ajuntaments. A la travessa també podria entrar-hi Lluís Freixas, de Campllong, que ja ha presidit el Consell. Freixas, però, podria preferir iniciar una nova etapa al govern de la Diputació. A hores d'ara, però no es descarta cap nom, almenys oficialment.

La Selva

CiU presidirà un consell de coalició amb ERC

A la Selva hi ha canvi de socis per governar el consell. El pacte actual entre CiU i el PSC es trenca, i l'acord passa per CiU amb ERC. El proper dia 7, es constituirà un nou consell, del qual està clar que en serà president, Robert Fauria, el nou alcalde de CiU de Sant Hilari Sacalm. També ha transcendit que es crearan quatre vicepresidències, dues per ERC i dues per CiU. Pel que fa als consellers, CiU tindrà els següents: l'alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria; l'alcaldessa d'Amer, Alba Serra; el de Caldes de Malavella, Salvador Balliu; el de Sant Feliu de Boixalleu, Josep Roquet; l'alcaldessa de Vilobí, Olga Guillem; la de Brunyola, Anna Maria Mascort; la de Riudellots, Montserrat Roure; l'alcalde d'Hostalric, Josep Maria Frias, i els regidors Natàlia Figueres de Maçanet; Joan A. Hervias i Emili Oller de Tossa, i el de Lloret, Josep Valls. Per part d'ERC hi seran Joan Garriga, J. Maria Bagot, Jordi Orobitg, Marta Contreras, Moisés García i Eduard Adrobau.

Alt Empordà

CiU governa en solitari i té un president nou

L'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí (CiU), serà el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà en substitució de la socialista Consol Cantenys. En un principi, tot indicava que el president de l'organisme tornaria a ser l'alcalde de Llançà, Pere Vila, que ho va ser els dos primers anys d'aquest mandat fins que va haver de deixar el càrrec a Cantenys, per un acord de govern entre CiU i el PSC. Finalment, es va acordar que Vila formarà part de la Diputació, i Sanllehí, que ha estat conseller en aquests últims anys, presidirà l'organisme comarcal. També hi haurà una renovació de les vicepresidències. La d'Unió l'ocuparà el regidor de Pau, Pere Maluquer, que substituirà l'alcalde del mateix poble, Josep Blanch, que anirà a la Diputació.

Una altra novetat és que després de dos mandats amb govern compartit entre CiU i el PSC, aquest cop la federació nacionalista governarà en solitari.

Baix Empordà

CiU presidirà el Consell Comarcal els quatre anys

El pacte a què han arribat CiU i el PSC del Baix Empordà per governar junts en el Consell Comarcal s'està acabant de tancar pel que fa al repartiment de les responsabilitats. Segons fonts consultades de Convergència i Unió, el que sí que queda clar és que la federació nacionalista tindrà la presidència del Consell Comarcal durant tot el mandat i no es repartirà amb el PSC. El que encara no se sap, però, és qui serà el nou president de l'ens, en substitució del fins ara president del Consell Comarcal, el socialista Ricard Herrero. Pel que fa a la resta de càrrecs, s'estan repartint de manera equitativa entre socialistes i convergents, segons han explicat fonts de les parts negociadores. Demà mateix es podria fer pública la decisió a què han arribat CiU i el PSC. Els acords polítics que hi ha hagut entre CiU i el PSC a Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols han estat determinants a l'hora de tancar aquest pacte de govern sociovergent que des de principi de juny.

Pla de l'Estany

CiU té majoria, però negocia un pacte

Jordi Xargay tornarà a ser el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, si no hi ha canvis d'última hora. Convergència i Unió (CiU) hi manté el domini. CiU hi tindrà 10 consellers comarcals, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), 8 i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), 1. Els consellers convergents seran, a més de Xargay, Lluís Costabella, Jordi Bosch Batlle, Francesc Xavier Quer, Lluís Butinyà, Josep Massanella, Pere Freixa, Josep Juscafresa i Francesc Xavier Castellà. L'únic del PSC serà Jordi Figueres. Els d'ERC no es faran públics fins dilluns vinent. Convergència i Unió ha governat durant el mandat que s'ha acabat juntament amb la Plataforma Progressista-PSC. A hores d'ara, tot i que CiU té majoria absoluta també manté converses –i ho farà fins a l'últim moment– amb els altres dos grups que han obtingut representació al Consell Comarcal del Pla de l'Estany per tal de formalitzar-hi un pacte de govern. Fonts convergents, però, no han volgut aclarir si, en el cas que finalment el pacte sigui possible, es formalitzi amb PSC i ERC, cosa que significaria un govern d'unitat, o bé amb alguna d'aquestes dues formacions polítiques. Sigui com sigui, l'estabilitat del govern comarcal al Pla de l'Estany està més que garantida.

Ripollès / Cerdanya

Rovira, ara sí, de cap de l'oposició a la presidència

Miquel Rovira, de CiU, presidirà el Consell Comarcal del Ripollès. Rovira, que és primer tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Ripoll, fins ara havia estat portaveu del grup convergent, a l'oposició de l'ens comarcal. CiU té majoria al ple del consell amb 10 regidors, contra els 9 que sumen PSC i ERC, amb 5 i 4 consellers, respectivament. ICV no hi serà. Xavier Cima, Montserrat Portabella, Marc Prat, Maria Immaculada Constans, Josep Coma, Raimon Traver, Juan Bautista, Joan Bernadas i Jeroni Marín acompanyaran Rovira. El qui ha estat president de l'ens, Enric Pérez, serà un dels quatre integrants del PSC, que a partir d'ara estaran a l'oposició. A més d'ell, hi haurà Núria López, Montserrat Tallant, Joan Dordas i Carlons Fernández. Els membres electes d'ERC completen la llista de consellers comarcals, Maria Carme Freixa, fins ara vicepresidenta de l'ens, l'exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, Maria Perramon i Josep Tremps. Durant els dos últims mandats, el tripartit PSC, ERC i ICV ha governat el Consell del Ripollès. En el Consell de la Cerdanya, el nom del president encara es negocia, tot i que sembla que serà l'alcalde d'Alp, Ramon Moliner (CiU), que havia estat gerent de l'ens. CiU té 12 consellers, Endavant Cerdanya, 4, el PSC, 2 i ERC, 1.

Garrotxa

Espona repeteix, però ara amb majoria

Convergència i Unió dominarà àmpliament l'arc polític del plenari del Consell de la Garrotxa amb disset dels vint-i-cinc consellers. Cinc són del PSC i tres, d'Esquerra Republicana de Catalunya. N'ha desaparegut Alternativa per la Garrotxa. Durant l'últim mandat, els convergents havien presidit l'ens, però en minoria. Si no hi ha canvis d'última hora, l'alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona, tornarà a ser president del Consell, tornarà a formar tàndem amb Josep Berga, que en serà el vicepresident primer. Berga també és la mà dreta de Josep Maria Corominas a l'Ajuntament d'Olot. La resta de consellers convergents són Joan Casas, Eduard Llorà, Sònia Juanola, Santi Reixach, Josep Dorca, Moisès Coromina, Joan Gainza, Lluís Guinó, Ester Badosa, Maria del Mar Roca, Josep Gelis, Mònica Boix, Josep Maria Cros, Núria Zambrano i Josep Rovira. El PSC està encapçalat per Josep Guix, portaveu socialista a l'Ajuntament d'Olot. També hi haurà Josep Juanola, Jordi Valverde, Josep Serra i Josep Maria Arnau. I, finalment, ERC mantindrà el portaveu, Josep Garcia, i incorporarà Narcís Feixas i Fidel Balés. Tot i així, el Consell Comarcal de la Garrotxa perd el gerent, Jordi Güell, que a partir d'ara passarà a ser-ho de l'Ajuntament d'Olot.

La Selva

CiU presidirà un consell de coalició amb ERC

A la Selva hi ha canvi de socis per governar el consell. El pacte actual entre CiU i el PSC es trenca, i l'acord passa per CiU amb ERC. El proper dia 7, es constituirà un nou consell, del qual està clar que en serà president, Robert Fauria, el nou alcalde de CiU de Sant Hilari Sacalm. També ha transcendit que es crearan quatre vicepresidències, dues per ERC i dues per CiU. Pel que fa als consellers, CiU tindrà els següents: l'alcalde de Sant Hilari, Robert Fauria; l'alcaldessa d'Amer, Alba Serra; el de Caldes de Malavella, Salvador Balliu; el de Sant Feliu de Boixalleu, Josep Roquet; l'alcaldessa de Vilobí, Olga Guillem; la de Brunyola, Anna Maria Mascort; la de Riudellots, Montserrat Roure; l'alcalde d'Hostalric, Josep Maria Frias, i els regidors Natàlia Figueres de Maçanet; Joan A. Hervias i Emili Oller de Tossa, i el de Lloret, Josep Valls. Per part d'ERC hi seran Joan Garriga, J. Maria Bagot, Jordi Orobitg, Marta Contreras, Moisés García i Eduard Adrobau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.