Política

XAVI SANLLEHÍ

ALCALDE DE CASTELLÓ D'EMPÚRIES (CIU)

“Alguns proveïdors fa 15 mesos que no cobren”

Està a punt d'encarregar una auditoria externa per analitzar la situació financera de l'Ajuntament, que diu que és problemàtica i que obligarà a prendre decisions dures

Es revisarà per reduir la densitat al polèmic polígon de les Calandrieres

Recuperar l'alcaldia
Sanllehí ha tornat aquest any a ser alcalde després de quatre anys a l'oposició. L'actual alcalde havia ocupat aquest càrrec ja des del 1995 fins al 2007. El convergent havia guanyat les eleccions del 2007 però un pacte amb una regidora trànsfuga el va fer fora.

Com són els primers dies a l'alcaldia?

De moment la veritat és que amb una situació molt problemàtica, sobretot econòmicament, cosa que fa que tingui molta demanda d'entrevista de proveïdors que fa temps que no cobren. Alguns fa quinze mesos i són proveïdors importants. Tenim un problema de tresoreria realment important afegit al dèficit en el romanent de tresoreria.

L'economia ha estat el primer a abordar doncs...

Sí, el primer que he fet és això, mirar de parar el cop d'alguns temes econòmics perquè el mes passat vam pagar la nòmina dels treballadors però molt just.

Va dir que encarregaria una auditoria. Està en marxa?
Hem començat a mirar empreses auditores, hem demanat ofertes. Estem fent això.
Per quan té previst tenir-la?
L'auditoria l'encarregarem al mes aviat possible. La setmana que ve o l'altra i serà d'adjudicació directa. Hi ha l'agost entremig, que és un mes estrany i suposo que una feina de dos o tres mesos hi serà. Intentaré tenir resultats abans d'acabar l'any.

Hi veu una sortida fàcil?

Mirarem de trobar una sortida però aquest any hem de fer un pla d'austeritat i contenir al màxim la despesa. Hem pres algunes decisions dures lligades amb això i haurem de retallar serveis que ara no podem pagar: no hi haurà piscina aquest estiu, deixem l'espai Proa, hem retallat les festes del Carme i les festes de Sant llorenç. La situació ens obliga no només a contenir despesa sinó a disminuir-la.

S'ho esperava?
Esperàvem una situació dolenta perquè el 2010 es va tancar amb romanent de tresoreria de 3,5 milions negatius. Vèiem que la situació es presentava però és més greu del que pensàvem.

Afectarà les inversions?

És massa aviat per decidir una cosa d'aquest tipus. Volem veure l'auditoria que encarregarem què ens diu però hi haurà replantejaments importants.

I l'organigrama?

Sí, no contractarem absolutament a ningú. Ajustarem el capítol de personal i potser no renovarem alguns contractes temporals. Mirarem que no siguin mesures gaire dures.

Volia un govern fort per la crisi i per la situació a l'Ajuntament?

Hi han jugat diversos factors. La crisi és un d'ells. Per afrontar una situació d'aquest tipus com més consens hi hagi millor. Alhora fa que un govern ampli tingui un suport més important. Amb la crisi s'han de prendre decisions dures i com més fort sigui el govern millor.

Funciona bé l'acord a quatre?
Molt bé, està tothom molt cohesionat i molt mentalitzat que el primer és sortir del forat en què estem.

Va dir que canviaria el pla general. Com ho té?

Hem tingut una reunió amb la direcció general d'Urbanisme i tenim un acord. El pla passarà per la comissió de juliol i el suspendran perquè retorni a l'Ajuntament. Ho hem demanat i ara ens el mirarem. Ja tenim alguns canvis pensats i n'hem parlat amb Urbanisme, i no els semblen malament. Entre els canvis hi haurà baixar la densitat del polígon de les Calandrieres.

S'allargarà molt?
Dependrà dels canvis que decidim fer finalment però intentarem que no s'allargui gaire.

Hi ha pendent els canals d'Empuriabrava tot i que hi havia un pas de l'Estat, no?

Sí, hi ha un avenç interessant.

També hi havia la reforma del passeig. Com està?

Hi ha una novetat. Hem fet una reunió amb la Generalitat i hem arribat a l'acord que ens farà la concessió a l'Ajuntament de la gestió de la platja. Nosaltres prendrem el control i hi haurà un projecte nou. Es replantejaran els serveis que es modernitzaran i n'obtindrem uns recursos amb els quals podrem pagar el passeig nou i el manteniment.

I el projecte de l'Estat?

El projecte preveia la naturalització de la platja d'Empuriabrava i no hi estàvem d'acord. Ja tenim platges naturals, la de Can Comes i la Rubina. Ara la competència és de la Generalitat, que està d'acord a mantenir la platja com a urbana. Tot i així aprofitarem el projecte del ministeri, treballarem amb els dissenyadors i no s'haurà treballat en va. Al nou passeig hi haurà tots els serveis i l'únic que no podrà continuar és la discoteca.

Han començat a treballar per Empuriabrava també, que era una de les prioritats?

Sí, hem il·luminat l'escultura, hem tret la barca del sector Alberes, hem refet el monument del pastor i la sirena. Hem entrat en negociacions per la concessió dels canals i treballem per accelerar les obres del clavegueram. Estem molt centrats en Empuriabrava perquè estava més abandonat.

La veritat és que han estat tres setmanes molt intenses, amb el tancament del mercat de les puces també.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.