Política

Poblet, per unanimitat

Els vint-i-set diputats aposten per la continuació del líder nacionalista al capdavant de l'ens

De moment, el govern només l'integrarà CiU, però el PSC, ERC i el PP ja li han estès la mà i no es descarta un govern d'unitat

Josep Poblet va ser investit ahir, per segona vegada consecutiva, president de la Diputació de Tarragona. A diferència de fa quatre anys, però, quan al marge dels vots del seu grup també va rebre el suport dels del Partit Popular, ahir els 27 diputats electes –incloent-lo a ell, òbviament– van optar pel convergent –tampoc no es va presentar cap altra candidatura–, en un clar senyal que el quadrienni dins de l'ens supramunicipal serà de mà estesa entre les quatre forces polítiques que hi tenen representació (CiU, PSC, PP i ERC). Això, però, no significa que Convergència i Unió lideri un govern de concentració o d'unitat, però sí va fer la sensació que, atesa la complexa conjuntura econòmica, la millor solució per tal de fugir de la crisi i de fer avançar el territori és anar plegats.

La sessió d'ahir va escenificar el pes que aquesta institució té arreu del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, gràcies a la presència d'autoritats, familiars i d'altres personalitats que van obligar a habilitar la sala d'exposicions com un annex del saló de plens amb una gran pantalla per seguir de prop el ple de constitució. En el marc de la bonança política que es preveu que presidirà els quatre anys de mandat, la necessitat de creure en el món local va ser una de les demandes col·lectives.

Per això, en el seu torn d'intervenció, el portaveu del PP, Alejandro Fernández, va lamentar que arran de la tramitació de la llei de vegueries es posés en dubte el paper de les Diputacions: “S'ha posat de moda dir que han de desaparèixer. El discurs s'ha traslladat al carrer i fins i tot Zapatero ho va demanar”, va afirmar el popular, que va insistir que l'administració supramunicipal “no és culpable” de cap dels mals actuals. Fernández va tornar a fer l'ullet a Poblet en recordar-li que “ha estat un bon president i ho continuarà sent”.

El PSC i ERC, a favor

L'esquerra també va donar el seu suport a Poblet, recuperant, d'aquesta manera, el darrer gran consens durant la presidència del també nacionalista Joan Aregio, del 2003 al 2007. El nou portaveu del PSC, Josep Masdeu, va justificar el suport a Poblet perquè confien en el decàleg que els va presentar CiU i que estableix una línia de treball durant els propers quatre anys. “Esperem que tingui dedicació i sobretot voluntat d'arribar a acords”, va demanar l'exalcalde de la Selva. El PSC va fonamentar el seu discurs en la necessitat d'aplicar “racionalització en la despesa com una eina bàsica” junt amb la petició que el pla d'acció municipal (PAM) “quedi salvaguardat pels recursos que representa per a tots els municipis”. Tot i que també va transmetre proximitat i col·laboració, el discurs d'Esquerra Republicana va ser un pèl més bel·ligerant perquè, segons el seu parer, el futur del pla extraordinari d'impuls municipal (PEIM) no està clar. “Ha estat un instrument molt important i força ben dotat que ha afavorit i beneficiat els municipis petits i mitjans”, va recordar el portaveu republicà, Tomàs Bigorra, que també considera que cal avançar en el reconeixement de la realitat de les Terres de l'Ebre. Poblet va refermar el seu objectiu de continuar donant resposta satisfactòria a les necessitats dels ens locals i va prioritzar l'austeritat, la bona gestió i el suport a tots els municipis. El líder nacionalista va anunciar que tornarà a visitar tots els municipis per conèixer les inquietuds dels alcaldes. En la seva intervenció, Poblet també va mostrar la satisfacció per “l'avenç notable” en el pla zonal de carreteres, per la posada en marxa de l'Oficina Tarragona Regió del Coneixement, el pas endavant en l'excel·lència en la gestió i la millora dels equipaments de la Tàrraco Arena, entre d'altres.

S'ha posat de moda discutir si les diputacions han de desaparèixer. Fins i tot ho diu Zapatero
Alejandro Fernández
portaveu del pp
També és hora d'avançar en altres qüestions que no formen part de les voluntats del govern
Tomàs Bigorra
portaveu d'erc
Abans ningú parlava dels sous dels polítics. Les diputacions no són les culpables de la situació actual
Alejandro Fernández
portaveu del pp
Cal fer un pas més en el reconeixement de la realitat que suposen les Terres de l'Ebre
Tomàs Bigorra
portaveu d'erc
Prioritzarem el suport als municipis i una millora de la nostra eficiència interna
Josep Poblet
president de la diputació
L'estalvi i la racionalització en la despesa hauran de ser la norma bàsica de funcionament
Josep Masdéu
portaveu del psc
Creiem en el món local i esperem dedicació i voluntat d'arribar a grans acords
Josep Masdéu
portaveu del psc
És un bon moment per revisar i definir-nos sobre la missió fonamental de la Diputació
Josep Poblet
president de la diputació

Josep Maria

Cruset és el portaveu de CiU

Cruset (CiU) i Masdéu (PSC), nous portaveus

Pel que fa a l'organització política, es manté el mateix criteri de màxima operativitat i mínima estructura, amb quatre vicepresidències, dues de les quals ho són de representació territorial, una al Camp de Tarragona i l'altra a les Terres de l'Ebre. També es mantindrà la comissió de planificació com a instància de control, impuls i seguiment del pla estratègic. També es reduiran despeses de personal en matèria d'assessorament. En el seu discurs, Poblet es va referir expressament a la política com “la feina quotidiana de gestionar els recursos públics, de tots els ciutadans, amb eficàcia, rigor i proximitat a les persones”. Segons ha afegit: “Les persones han triat els seus representants polítics amb veu plural i ferma que demana i ens requereix treball i compromís; hem de ser capaços de transmetre que la política és el principal motor del canvi i de la visió optimista de futur”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.