Política

Camps compromet Rajoy amb vista a un possible avançament electoral

El judici al valencià coincidiria amb un possible avançament de les estatals a la tardor

Génova vol que Camps pague la multa i evite el banc dels acusats

La incertesa s'ha instal·lat en la política valenciana en acomplir-se ja el cinquè dia de retir monacal del president de la Generalitat, Francisco Camps, que encara no s'ha pronunciat sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià de processar-lo. El mandatari recupera avui la seua agenda a Castelló, però no té previst atendre els mitjans.

El silenci en què s'ha parapetat el cap del consell alimenta tot tipus d'especulacions sobre el seu futur i sobre l'estratègia que adoptarà amb vista al desenllaç del cas dels vestits. El president, a instàncies de Génova, podria optar per declarar-se culpable del delicte de suborn impropi, pagar la multa i evitar el judici.

Així s'estalviaria l'impacte mediàtic que causaria la seua presència en el banc dels acusats, prevista per a la tardor vinent, un escenari certament incòmode per a Mariano Rajoy si finalment Zapatero decideix avançar les eleccions espanyoles.

Però aquesta opció no depèn únicament de Camps. Caldria tenir el vistiplau dels altres tres acusats: Ricardo Costa, Víctor Campos i Rafael Betoret. A més, l'anomenada “sentència de conformitat” representaria l'acceptació explícita del delicte i el trencament de la línia argumental del president, que s'ha basat fins ara en assegurar que va ser ell el que finalment va pagar els vestits.

En qualsevol cas, l'alternativa de la dimissió no és en la ment de Camps, que ja ha aguantat dos anys i mig de dura pressió judicial i política sense plegar veles. La ferma intenció de continuar del valencià deixa escasses opcions a Rajoy, que, com es recordarà, va haver de transigir amb la candidatura de Camps a renovar en la presidència de la Generalitat en les eleccions de maig.

De fet, ni Rajoy ni la seua número 2 s'han pronunciat encara sobre la interlocutòria del TSJ en què va decretar l'obertura del judici oral pel cas dels vestits, un símptoma del distanciament que separa els dirigents estatals de Camps, el qual manté com a únic aval davant de Génova els seus magnífics resultats en les urnes. Però també un símptoma del atzucac a què ha portat el president de la Generalitat la direcció estatal del PP, per a la qual Camps s'ha convertit en l'element pertorbador de la marxa triomfal a La Moncloa.

LA XIFRA

5
dies fa que ha desaparegut
de la circulació i que no es pronuncia sobre l'obertura de juí oral el president Camps.
No es tracta de pagar com si fóra una infracció de trànsit. Camps admetria que és un delinqüent
Mònica Oltra
portaveu de Compromís
Aquest és un assumpte al qual el partit dóna la màxima prioritat. Rajoy hi té molt d'interès
S. Sáenz de Santamaría
portaveu del PP al congrés

Federico Trillo, el “llanterner” judicial del partit

El diputat del Congrés Federico Trillo s'ha convertit en el llanterner judicial del PP. També en aquesta ocasió apareix com el personatge clau per concebre una estratègia que permeta Camps i el partit eixir del tràngol en què es troben. Tampoc ell s'ha pronunciat públicament sobre la qüestió. Sí que ho va fer, en canvi, i d'una manera prou enigmàtica, ahir, la portaveu en el Congrés del PP, Soraya Sáenz de Santamaría: “Aquest és un assumpte important al qual el partit dóna la màxima prioritat. El president del nostre partit té molt d'interès en la decisió, que es comunicarà en el seu moment”. Per la seua banda, la portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Mònica Oltra, va assenyalar que si Camps decidia pagar la multa per aturar el judici,“admetria que és un delinqüent”. “No es tracta de pagar com si fóra una infracció de trànsit. És d'extrema gravetat que un president s'haja deixat subornar”, va declarar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.