Política

Fabra enterra l'era Camps prometent transparència

El candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana se sotmet avui al debat d'investidura

Els grups de les Corts intenten posar fi a dos anys i mig de crispació

S'ha acabat la crispació. Després de dos anys i mig condicionada per la implicació de Francisco Camps en el cas Gürtel, la política valenciana es pren un respir amb l'arribada d'Alberto Fabra, que avui afronta el debat d'investidura com a president de la Generalitat a les Corts.

La declaració d'intencions del fins ara alcalde de Castelló, que ha expressat la voluntat de reconduir pel camí de la transparència la institució que hereta, ha trobat una bona acollida entre l'oposició, especialment en el PSPV-PSOE, que, des d'un primer moment, ha insistit a dir que facilitaria la transició en el Consell. “Als valencians ens cal un govern urgentment. Hem perdut dos anys i mig en la lluita contra l'atur, què és el vertaderament important”, va declarar la portaveu del grup socialista, Carmen Ninet.

Compromís, per la seua banda, no serà tan condescendent amb Fabra. Els nacionalistes ja van anunciar dissabte que presentaran el seu propi candidat a president, el síndic del grup parlamentari, Enric Morera. “Volem fer palès que és possible realitzar des la Generalitat unes polítiques diferents a les que han caracteritzat la nefasta gestió del PP”, va subratllar Morera, que es va queixar que el reglament de les Corts no li permeta exposar el seu programa de govern avui.

Amb tot, la cordialitat ha tornat a la política valenciana. Feia temps que no se sentien coses com ara “oposició responsable” en boca d'un dirigent del PP. Ho va dir Antonio Clemente, secretari general del PP valencià, en al·lusió a la decisió dels socialistes i d'Esquerra Unida de no presentar cap candidat alternatiu.

Clemente va avançar que Fabra centrarà el seu discurs en el debat d'investidura en tres eixos: ocupació, política social i austeritat. A parer de Clemente, Fabra “demostrarà que el PP és l'únic partit que té solucions per als valencians”.

Ahir es mantenia la incògnita de si Camps acudiria o no al ple de les Corts. La seua renúncia a la presidència no va implicar l'abandó de l'acta de diputat al Parlament.

LA FRASE

Als valencians ens cal un govern urgentment. Hem perdut dos anys i mig en la lluita contra l'atur
Carmen Ninet
portaveu del grup del PSPV-PSOE

LA XIFRA

5
presidents
haurà tingut la Generalitat Valenciana amb Fabra. L'han precedit: Lerma, Zaplana, Olivas i Camps.

El PP obri la porta al retorn de Camps

El vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, va prolongar ahir un dia més la bateria d'elogis que des de la direcció estatal del partit s'han adreçat a Francisco Camps des que decidira dimitir, dimecres passat. González Pons va assegurar que l'home que va dir que es pagava els seus vestits podrà retornar a la primera línia de la política (ja es manté en la segona com a diputat ras): “Pot aspirar al càrrec que ell crega convenient que pot ocupar amb responsabilitat, i nosaltres li donarem suport”, va declarar el vicesecretari de comunicació.

González Pons va recalcar la convicció que Camps serà absolt en el judici per la causa dels vestits, que se celebrarà aquesta tardor. “Creiem en la seua innocència i creiem en la justícia. Al nostre parer, la justícia només el pot declarar innocent”, va aventurar.

González Pons, que va créixer políticament al costat de Camps, va atrevir-se a trencar un dels tabús més arrelats en el PP valencià: citar l'innombrable Eduardo Zaplana, el principal enemic intern de Camps. “Fabra formarà part de la nissaga de grans presidents que el PP ha donat a la Comunitat Valenciana, com ara Zaplana o Camps”, va assenyalar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.