Política

Fabra reivindica el llegat de Camps i ofereix continuïtat

Els vots del PP permeten l'elecció de Fabra com a nou president de la Generalitat

El substitut de Camps opta per un discurs genèric i ignora la promesa de lliurament dels contractes de Gürtel

Alberto Fabra va ser elegit ahir president de la Generalitat Valenciana amb el suport del PP i els vots en contra de tota l'oposició, encara que no prendrà possessió formalment del càrrec fins demà dijous. Lluny de les declaracions d'intencions presentades els dies posteriors a la seua designació com a candidat que auguraven un gir notable, Fabra va fer de la continuïtat de les polítiques del seu antecessor l'eix del seu programa de govern.

I no només això, sinó que el nou president va lloar fins a la sacietat la figura de Camps: “Sempre seràs molt honorable, com ho poden ser només aquells que han defensat els interessos dels valencians amb entrega i dedicació”. O més endavant: “Aquests són els meus principis, els principis de Francisco Camps, els principis del PP”.

El president electe, que va entrar acompanyat de Camps a l'interior de l'hemicicle, va optar per un discurs d'investidura genèric i sense a penes concrecions, en què el català només va ocupar un espai testimonial. Calgué esperar els torns de rèplica per arrancar alguna promesa específica, com ara la de rebre l'associació de víctimes de l'accident del metro de València, que, des de fa cinc anys, té vetat l'accés a la Generalitat.

El discurs de Fabra va sonar més a passat que a futur, potser perquè la inèrcia de l'etapa Camps i el seu aparell d'assessors encara és massa potent per al nouvingut. Fabra va demanar fins i tot el transvasament de l'Ebre, una reivindicació que Francisco Camps va portar a la categoria d'obsessió. El nou president no es va revelar com un gran orador, ans al contrari. Va inundar d'avorrides xifres les rèpliques a l'oposició i va respondre amb evasives les apel·lacions de l'esquerra, la qual li demana que faça públics els contractes amb la trama Gürtel.

Sobre la qüestió de la corrupció, a penes una al·lusió vetlada: “Serem transparents i generarem els elements de confiança que s'esperen de nosaltres”. En aquest camp, el que va anar un poc més enllà va ser el portaveu del grup popular a les Corts, Rafael Blasco, que en un moment de la intervenció va demanar, de manera inèdita, perdó. “Volem demanar disculpes per les errades comeses i volem evitar qualsevol tipus d'insatisfacció”, va subratllar Blasco.

Fabra també va reservar un espai en el seu discurs per tractar de reafirmar la seua “legitimitat” per aspirar a la presidència, atesa la circumstància que ell no va ser el candidat del PP en les recents eleccions del 22 de maig. “Em presente amb la legitimitat que em dóna ser un més del PP i cap de llista d'una de les tres províncies valencianes”, va dir.

L'economia va centrar bona part de les propostes del nou cap del consell. Fabra va anunciar un pla d'ajustament i la creació de la corporació pública empresarial. Igualment, hi va reivindicar el corredor mediterrani.

LA XIFRA

55
vots favorables
a la seua investidura va obtenir ahir Fabra, tots de diputats de l'oposició. 43 hi van ser contraris.

LA DATA

28.07.11
Fabra prendrà possessió
el pròxim dijous a les 11 del matí en què jurarà el seu càrrec en una altra sessió de les Corts.
Crec en la política del consens diari. Una política de proximitat, de diàleg constant, d'avanços i de progrés
Anem a treballar amb els nostres veïns i amb els ajuntaments perquè l'eix mediterrani siga una realitat
Em ratifique en el programa de govern que els diputats del PP vam votar per a aquesta legislatura fa un mes
Aquests són els meus principis, els principis de Francisco Camps i els del PP, els d'un projecte plenament vigent
[A Camps] Sempre seràs molt honorable, com ho són aquells que han defensat els interessos dels valencians
Serem transparents i també generarem tots els elements de confiança que s'esperen de nosaltres
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.